Șapte motive pentru trecerea la răcirea termochimică

0
191

În motorul de frig proiectat de Coldinnov, amoniacul este absorbit de un amestec reactiv pentru răcirea produselor, relatează publicația Process Alimentaire.

Reacția chimică a fost primul mod de producere a frigului. Sistemele termochimice au fost însă abandonate în favoarea sistemelor cu compresie alimentate electric. Acum ele revin încet, încet în prim plan. Funcționarea acestora se bazează pe reacția unui agent frigorific, amoniac, cu un amestec reactiv compus din săruri și grafit. În timpul procesului, fluidul își schimbă starea de la lichidă la gazoasă.

Coldinnov și Coldway, două companii franceze se remarcă în domeniu, cu aplicații promițătoare pentru sectorul agroalimentar. Beneficiile tehnologiei sunt numeroase.

  1. Generare rapidă, autonomă și controlată de frig

Reacția termochimică poate fi descrisă ca fiind „un robinet de frig”. Producția este instantanee. Ea are loc în mod autonom și poate fi reglată în funcție de necesități. Instalațiile și prototipurile Coldinnov oferă puteri de la 5 până la 500 kW, care pot fi utilizate în proiectele unor noi linii de fabricație, precum și în completarea sau înlocuirea soluțiilor existente. Coldway oferă sisteme termochimice pentru menținerea lanțului rece, pentru, de exemplu, un camion frigorific care nu ar mai folosi energia electrică generată de motor. Aceste sisteme pot furniza temperaturi, cu o amplitudine cuprinsă între -30 și 200 ° C.

  1. Un agent frigorific natural, fără impact asupra mediului

Utilizat în mod frecvent în aplicațiile industriale de refrigerare, amoniacul este de asemenea utilizat în soluții termochimice. Acest lichid natural are un impact redus asupra mediului, spre deosebire de fluidele HFC și HCFC supuse reglementărilor din ce în ce mai restrictive. În plus, motoarele sunt proiectate pentru a preveni cu strictețe scurgerile de amoniac în mediul înconjurător.

„Costul redus al acestui lichid îl face rapid competitiv în cazul aplicațiilor industriale”, adaugă Coldinnov.

  1. Reducerea costurilor de întreținere

termochimicăInstalațiile termochimice de refrigerare se disting prin absența părților mobile. De asemenea, nu au consumabile.

  1. Stocarea energiei

Tehnologia permite stocarea energiei în formă chimică, fără limită în timp.

  1. Echipament silențios

Spre deosebire de fazele de compresie din sistemele de răcire convenționale, soluțiile termochimice funcționează silențios, un punct pozitiv pentru furnizarea unor temperaturi controlate într-un mediu urban sau pentru confortul auditiv al operatorilor industriali.

  1. Valorificarea energiilor regenerabile

energie1Procesul de generare a frigului necesită o alimentare externă, pentru regenerarea sistemului în cazul Coldway sau în timpul etapei de adsorbție în cazul Coldinnov. Această energie poate lua mai multe forme: căldură disipată de motoarele termice sau de procesele industriale, termoelectrică, incinerare, cazane și biomasă.

  1. Economii semnificative de energie

Cu cel mai mic cost al întreținerii și cu posibilitatea valorificării energiilor regenerabile, tehnologia termochimică implică economii semnificative. Potrivit lui Coldinnov, acestea pot depăși 80% în comparație cu un sistem de comprimare, care cheltuie 8-10 mii € / an costuri cu motorina, pentru o semiremorcă frigorifică sau 25 mii € / an de energie electrică pentru un echipament industrial de răcire de 200 kW.