Producatorul Clear Water Manufacturing din Carolina de Nord a lansat un echipament care poate filtra, umple si inchide mai mult de 300 de sticle de apa pe ciclu de productie de o ora, pe loc, in orice locatie, inclusiv in campusuri, hoteluri, stadioane sau in spatii comerciale.

Compania a declarat ca produsul sau Boomerang Water a fost creat ca raspuns la criza sticlelor din plastic care ameninta in prezent mediul. Peste 30 de miliarde de sticle de apa au fost consumate anul trecut numai in SUA; multe dintre acestea ajungand in depozite de deseuri/gropi de gunoi sau in ocean.

Masina de apa Boomerang este de aproximativ marimea unui frigider si se conecteaza la reteaua principala de alimentare cu apa a unei locatii. Se umplu apoi recipientele de aluminiu sau sticla reciclabila si sunt pregatite pentru achizitionarea la fata locului.

Configurarea spatiilor de returnare incurajeaza consumatorii sa returneze sticlele care pot fi spalate, reumplute si vandute din nou.

“Sistemul nostru are capacitatea de a dezinfecta, umple si inchide sticlele chiar la punctul de utilizare, fapt care reduce amprenta de carbon cu 95%, deoarece nu platim costurile de transport si nu folosim sticle de plastic,” declara pentru BeverageDaily, fondatorul si CEO-ul companiei, Jason Dibble.

Eliminarea plasticului de unica folosinta
Dibble a lucrat in industria de asigurare a calitatii apei timp de sapte ani si apoi, timp de patru ani, pentru Boomerang Water, in cercetare si dezvoltare. El si partenerii sai au identificat existenta unei nevoi disperate de noi tehnologii de umplere care sa elimine plasticul si sa creeze o solutie durabila pentru bauturile consumate in recipienti ori pahare de unica folosinta.

Echipamentele se afla inca in faza de lansare, insa Dibble arata ca deja proceseaza comenzi si se asteapta sa aiba zece clienti pana la sfarsitul anului 2018. In timpul procesului de dezvoltare, el a vorbit cu potentialii cumparatori pentru a evalua interesul privitor la noua tehnologie.

Prin acest demers, compania a stabilit ca este mai indicata folosirea sticlelor de aluminiu in stadioane, mai degraba decat a celor din sticla, pentru a preveni spargerea lor. Cu toate acestea, ambele materiale vor fi folosite in alte locatii si vor avea potentialul de a fi ”brand-uite”.

Pentru a-si determina clientii sa returneze sticlele la fata locului, Boomerang are in vedere un program de rabaturi, prin acordarea de numerar pentru fiecare sticla returnata.

“Pentru a stimula o persoana sa recicleze, uneori trebuie sa existe un stimulent monetar. Unii oameni o fac doar pentru ca astfel de practici protejeaza mediul si apreciaza astfel de abordari, dar trebuie sa ai in vedere si alte stimulente in unele cazuri “, a spus Dibble.

Extinderea potentiala pe piata bauturilor racoritoare
Apa face obiectivul tehnologiei lansate de Boomerang Water, dar metoda de umplere poate fi aplicata bauturilor din intreaga industrie a racoritoarelor. Potrivit lui Dibble, singurul tip de bautura care nu poate functiona pe acest echipament, datorita mecanismului de inchidere, este cea carbonatata.

Totusi, Boomerang Water poate sa se extinda in domeniul apei aromatizate, sucurilor si chiar al bauturilor lactate, printre altele. Cu toate acestea, astfel de planuri se refera la un viitor indepartat, prioritatea momentului fiind castigarea de cota de piata in domeniul apei imbuteliate.

“Suntem singurii din lume care detinem patentul si tehnologia pentru a face acest lucru. Stim ca odata ce aceasta piata se va deschide, vor fi altii, speram ca, avantajul primului venit sa ne ajute sa ne atingem obiectivele”, a spus Dibble.
“Nu vom schimba o industrie de 190 miliarde de dolari pe an, care creste cu 10% pe an, stiu asta. Dar daca putem fi suficient de puternici pentru a schimba mintea consumatorilor prin modul in care facem lucrurile, atunci putem face diferenta. Si cred ca Boomerang Water are capacitatea de a face acest lucru”.