A fost publicata versiunea 2018 a standardului ISO 22000

0

Versiunea 2018 a standardului ISO 22000 dedicata gestionarii sigurantei alimentare a fost publicata.

Printre principalele modificari, standardul include acum HLS (Structura la nivel inalt), care este comuna pentru ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 sau ISO 50001, pentru a facilita integrarea mai multor standarde de management.

“Revizuirea standardului a devenit cruciala, scopul acesteia fiind acela de a-l simplifica si de a-l face mai concis, deoarece unele concepte merita sa fie clarificate”, spune Olivier Boutou, expert in calitate, CSR si siguranta alimentelor in cadrul grupului Afnor.

Noua versiune este impartita in zece capitole, partea principala a standardului fiind capitolul 8, dedicat HACCP.

Abordarea PDCA este necesara acum la doua niveluri: pentru sistemul global de management si la nivelul HACCP.

In plus, standardul clarifica conceptele programelor prealabile (PRP), programele operationale prealabile (PRPO) si punctele critice de control (CCP) pentru utilizatori.

ISO 22000Include definitii noi pentru CPC si PRPO. De exemplu, PRPo nu va mai fi definit ca program pre-necesar (PRP) identificat. Acestea vor fi asimilate unei valori de referinta pentru controlul masurarii, cu un criteriu de actiune definit.

De asemenea, standardul prevede ca in cazul CCP, conceptul se refera la un pas de proces, nu la un pericol. Acestea vor fi masurate utilizand o limita critica.