Stoparea exporturilor de ovine si bovine ar duce la castigarea a 46 milioane de euro anual (studiu)

0
208

Un studiu economic prezentat de asociatia non-guvernamentala Animals International arata ca tara noastra ar castiga 46,26 milioane de euro anual, daca ar inceta toate livrarile internationale pentru ovine si bovine in mod etapizat pana in anul 2022.

Prin stoparea tuturor exporturilor de ovine si bovine, tara noastra ar avea 5.311 noi locuri de munca, acestea generand aproximativ 46,26 milioane de euro in fiecare an, potrivit studiului economic prezentat de Animals International.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, ONG-ul a prezentat dovezi ca sunt incalcate conditiile de bunastare a animalelor vii in timpul transportului de lunga durata in afara spatiului comunitar in special catre tarile arabe, dovezi in baza carora a solicitat Guvernului Romaniei sa inlocuiasca negocierile curente de export cu animale vii catre noi piete arabe cu discutii despre export de carne congelata sau refrigerate. Totodata, s-a solicitat Parlamentului sa emita o noua lege, prin care sa inlocuiasca exportul de animale vii cu cel de carne congelata si refrigerata, pana in anul 2022.


Context
Animals International a trimis o scrisoare oficiala Ministerului Agriculturii din Romania, avertizand ca Al Mawashi, o companie din Kuweit de transport si tranzactionare a animalelor, ar putea veni in Romania sa ia animale vii, dupa ce Australia si-a inchis portile, din cauza milioanelor de oi care au murit pe drum pe fondul caldurii excesive de pe vapoare.

Desi Guvernul roman a primit filmarile cu animalele care mor de cald la bordul celui mai performant vapor folosit de Al Mawashi, premierul Romaniei, Viorica Dancila, a efectuat o vizita in Golf, in octombrie 2018, pentru a discuta cu Al Mawasi, iar, o luna mai tarziu, Al Mawashi a venit in Romania si a batut palma cu secretarul de stat Daniel Botanoiu.

Animalele din Romania, exportate si ucise barbar in Orientul Mijlociu
Din punct de vedere al bunastarii animale, nimic nu s-a schimbat in bine in ciuda investigatiilor repetate in Orientul Mijlociu si din Nordul Africii cu animale maltratate din Romania, care au afectat semnificativ reputatia tarii.

“Este al cincilea an consecutiv in care publicam imagini cu animale torturate care afecteaza pe oricine le priveste, mai putin Guvernul Romaniei, care deschide in prezent exportul cu animale vii catre noi destinatii, unde am fost si stim ca va fi cruzime 100%. Este vorba de Siria, Arabia Saudita, Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Tunisia”, a declarat Gabriel Paun, Directorul Animals International Europa.

Romania a devenit numarul 1 in lume la exportul cu ovine si caprine si este deja intre primele 10 din lume la exportul cu bovine, tara noastra surclasand Australia, care a inceput sa reduca semnificativ exportul.