Covasna: productii mai mari de grau si cartofi anul acesta

0
133

Productii de grau si cartofi in acest an mai bune decat cele de anul trecut, preconizeaza directorul Directiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, pe baza datelor preliminare culese din teren.

Anul acesta, tarile cu traditie au obtinut productii mai mici la cultura de cartofi, de aceea se preconizeaza ca pretul per kg de cartofi sa fie mai bun decat anul trecut.

„La cereale am incheiat recoltarea si am inceput colectarea cartofilor. Inca nu avem datele finale, dar putem spune ca vom avea productii destul de bune la unele culturi. Estimam ca exista o crestere de 5-6% la cereale fata de anul trecut (…) Si la cartofi ne asteptam la o productie destul de buna, preconizam 20-25 de tone la hectar. Pretul pentru inceput este destul de bun, la capat de parcela se vinde cu 1,20 lei kilogramul de cartofi, fata de 1 leu anul trecut. Este al doilea an consecutiv cand se intampla sa fie un pret asa de bun si asta pentru ca producatorii din alte tari cu traditie, cum ar fi Olanda, Polonia, Germania si Franta nu au avut productii prea bune si exista cerere de cartofi pe piata europeana. Sper ca pretul se va stabiliza undeva in jurul a 90 de bani-un leu pe kilogram, pentru ca acesta este pretul real de productie cu castigul fermierului. La 60 de bani kilogramul abia se acopera cheltuielile de productie”, a declarat, pentru AGERPRES, Könczei Csaba.

Potrivit acestuia, in judetul Covasna s-au cultivat in acest an peste 40.000 de hectare cu cereale si aproape 14.000 de hectare cu cartofi.