UCPR a cerut sistarea importurilor de carne de pasăre şi de ouă din Polonia

0
63

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să fie sistate temporar importurile de carne de pasăre şi de ouă din Polonia, ca urmare a apariţiei unui focar de influenţă aviară înalt patogenă (H5N8) transmisibilă la om, informează Gândul.info.

„Un procent de 25% din carnea de pasăre şi până la 80 la sută din ouă sunt provenite din achiziţii intracomunitare sunt din Polonia. Încă din 2005, influenţa aviară evoluează pe teritoriul polonez, dar cu fluctuaţii. Focarul se manifestă în prezent pe un areal destul de restrâns, dar se poate răspândi destul de uşor. Este o boală care se răspândeşte destul de rapid. Încă de acum patru zile, UCPR a solicitat către MADR şi ANSVSA sistarea temporară a importurilor de carne şi de ouă din Polonia. Din datele pe care le deţin, România importă săptămânal 300 de tone de carne de pasăre”, a declarat pentru Gândul.info, Ionel Arion, preşedintele Pro Agro.

Concomitent, și Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP) a solicitat autorităţilor de la Bucureşti să suspende achiziţiile de carne şi de ouă din statul vecin, precum şi întărirea controlului la destinaţie al produselor deja intrate şi aflate în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator şi retragerea lor de pe piaţă.

Potrivit unei informări transmise de ACEBOP, în urmă cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de influenţă aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017.

„În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete”, se menţionează în documentul ACEBOP. „În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităţilor de sute de tone intrate săptămânal în ţară şi sute de mii de ouă”.

Andrzej Danielak, preşedintele Asociaţiei Poloneze a Crescătorilor şi Producătorilor de Păsări, citat de Reuters, a declarat că H5N8 ar fi afectat trei ferme, cu până la 350.000 de păsări expuse riscului, pe o rază de trei kilometri.

„Serviciile veterinare implementează procedurile de eradicare a virusului în această situaţie”, transmiteau autorităţile locale din regiunea Lubartowski printr-un comunicat de presă.