UE propune interzicerea folosirii termenului “Veggie Burgers”, deoarece produsul nu contine carne

0
126

Membrii legislativului Uniunii Europene sustin ca produsele “alcatuite indeosebi din proteine de origine vegetala” nu ar trebui clasificate ca burgeri. Ei au dezbatut aceasta problema, ajungand la concluzia ca produsele fara carne nu pot fi incluse in acest grup de alimente.

Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Parlamentului European a votat in favoarea interzicerea inscrierii unor termeni precum “burger”, “hamburger”, “friptura” sau “carnati” pe ambalajele produselor alimentare “alcatuite, in principal, din proteine de origine vegetala”.

Amendamentul va face ca termenii si denumirile legate de carne sa fie folosite “exclusiv pentru partile comestibile provenite de la animale”. The Guardian mentioneaza ca termenul “disc veggie” ar putea fi pus in discutie ca produs fara carne, printre alte exemplificari.

Europarlamentarul socialist Eric Andrieu sustine ca restrictiile sunt “de bun simt” si sunt influentate de aprecierea bucatariei europene.

“Am simtit ca denumirea fripturii trebuie acordata unei fripturi reale. Dezbaterea generata a fost una considerabila intre grupurile politice, iar o mare majoritate a vrut sa clarifice lucrurile. In special in lumina istoriei, pe care o impartim. Puteti avea o friptura sau un burger, fara sa le numiti altcumva”, a declarat Eric Andrieu la o conferinta de presa.

El a negat ca lobby-ul facut in domeniul carnii a jucat un rol in moderarea propunerii, sustinand ca exista un sprijin larg pentru clarificarea acestei probleme.

“Oamenii trebuie sa stie ce mananca. Deci, oamenii care doresc sa manance mai putina carne, sa stie ce este in farfuria lor”, a completat Andrieu.

Propunerea a fost insa intampinata cu indignare si nemultumire din partea ecologistilor si a euroscepticilor.