Un Brexit fara acord ar duce la taxe aplicate asupra anumitor importuri

0
52

Importurile de carne de vita, miel, carne de porc, pasari de curte si unele importuri de produse lactate in Marea Britanie ar fi supuse unor taxe in cazul unui brexit fara acord, a anuntat guvernul tarii.

In timp ce 87% din importuri vor fi fara tarife, la anumite alimente ar fi mentinute unele taxe pentru a “sprijini fermierii si producatorii care au fost protejati din punct de vedere istoric prin tarife ridicate ale UE”.

Taxele temporare de import ale Regatului Unit nu se vor aplica marfurilor care trec din Irlanda in Irlanda de Nord.

Masura urmeaza votului din Camera Deputatilor noaptea de 12 martie, in care legea de retragere a premierul britanic Theresa May a fost respinsa cu 149 de voturi. Cu 16 zile inainte ca Marea Britanie sa planuiasca sa paraseasca UE, un Brexit fara acord comercial este cat mai plauzibil.

Daca s-ar intampla acest lucru, Regatul Unit ar fi incalcat regulile de tranzactionare ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Marea Britanie, in calitate de membru al OMC, ar trebui sa prezinte un “grafic” de tarife care ar trebui sa fie baza tuturor viitoarelor tranzactii comerciale.

Guvernul britanic a afirmat ca regimul sau tarifar temporar pentru un scenariu fara acord este conceput pentru a “reduce la minimum costurile pentru intreprinderi si consumatori, protejand in acelasi timp industriile vulnerabile”.

Acesta a declarat ca regimul este temporar si a insistat ca va monitoriza indeaproape efectele acestor tarife asupra economiei britanice. Regimul se va aplica timp de pana la 12 luni in timp ce se efectueaza o consultare si o revizuire completa a unei abordari permanente a tarifelor.

peste, VamilorTarifele se aplica in continuare la 13% din marfurile importate in Regatul Unit. Guvernul a declarat ca va exista un “amestec de tarife si cote” pe carnea de vita, miel, carne de porc, pasari de curte si unele produse lactate.

Aceste importuri ar fi supuse tarifelor ca procent din nivelul “natiunii celei mai favorizate” a UE – o masura a Organizatiei Mondiale a Comertului.

Pentru carnea de vita, de exemplu, taxele ar fi percepute la o rata de 53% din rata natiunii celei mai favorizate “relevante pentru UE”. In cazul branzei “cheddar-like”, ar fi de 13% din rata UE relevanta, iar pentru unt ar fi de 32%.

Ministrul pentru politica comerciala, George Hollingbery, a declarat: “Daca plecam fara o intelegere, vom stabili majoritatea tarifelor de import la zero, mentinand in acelasi timp tarifele pentru cele mai sensibile industrii.

Aceasta abordare echilibrata va contribui la sprijinirea locurilor de munca britanice si va evita potentialele cresteri ale preturilor care ar afecta cele mai sarace gospodarii.

Aceasta reprezinta o liberalizare modesta a tarifelor si vom urmari indeaproape economia, precum si consultanta cu intreprinderile, pentru a decide care ar trebui sa fie tarifele noastre dupa aceasta perioada de tranzitie”.

Daca Marea Britanie va parasi UE fara o intelegere, ratele tarifare temporare vor fi puse in aplicare incepand cu 29 martie la ora 23.

Uniunea Nationala a Fermierilor din Marea Britanie a declarat ca este multumita de faptul ca guvernul si-a lansat tarifele planificate, dar nu si-a exprimat ingrijorarea cu privire la impactul asupra sectoarelor care nu sunt acoperite de regimul propus.

“In timp ce suntem usurati ca, in cele din urma, putem vedea tarifele care vor fi aplicate produselor alimentare importate intr-un scenariu “fara intelegere”, este ingrozitor ca acum avem doar aceasta ocazie – fermierii si oamenii de afaceri nu vor avea timp sa se pregateasca pentru implicatiile cauzate de faptul ca ne vom confrunta cu tarife asupra propriilor exporturi de alimente in UE si in alte tari cu care avem in prezent aranjamente de liber schimb”, a spus Minettea Batters, presedintele NFU.

“Desi suntem incantati sa vedem ca preocuparile noastre au fost receptionate de catre Guvern si a ales sa trateze in mod sensibil multe sectoare agricole, ceea ce ar putea sustine fermierii care se confrunta deja cu efecte dezastruoase de la lipsa de intelegere, este ingrijorator faptul ca unele sectoare nu vor avea aceasta protectie – oua, cereale, fructe si legume.”