Un student confectioneaza si vinde testuri pentru paine

0
1598

George Dumitru, un student de 24 de ani din Teleorman a reusit sa reinvie o traditie veche de sute de ani: testul de argila pentru coacerea paine.

Ideea de afaceri a aparut dintr-o simpla intamplare, insa prin determinare si multa munca aceasta s-a transformat acum intr-o afacere profitabila, spunand ca exista multe personae interesate sa aiba parte de gustul painii de altadata.

Acesta a inceput sa realizeze testuri pentru paine dupa ce modelul folosit de bunica sa s-a spart. Cu putin ajutor din partea unor vecine, tanarul a reusit nu doar sa realizeze un nou test pentru bunica sa, ci si sa confectioneze cateva modele noi in plus, iar acum este administratorul site-ului www.testuripaine.ro.

Tanarul, student la Universitatea Politehnica, vinde aprox. 15-16 testuri pe luna, cele mai multe cereri pentru acest produs fiind in lunile de vara. Un test pentru coacerea painii costa 150 de lei.

Pot spune ca produsul este foarte cautat, deoarece suntem singurii din tara care facem asa ceva. Este o oportunitate mare de dezvoltare. Testurile se confectioneaza doar vara, in perioada mai-septembrie sa spunem. In 2015 am produs circa 300 de bucati.

Testul pentru coacerea painii, cu un diametru exterior de 50 cm, se realizeaza dupa o tehnica traditionala, materialele de realizare fiind unele la indemana oricui locuieste la tara.

Tanarul antreprenor a explicat ca procedeul de confectionare este unul traditional cu materiale simple, in special argila rosie.

testuri_paine1

Persoanele interesate sa achizitioneze testuri pentru coacerea painii sunt in general persoane fizice, insa au fost cateva restaurante cu specific traditional care au achizitionat acest produs pentru a-si delecta clientii cu o paine pregatita traditional.

                                                                          Sursa: www.testuripaine.ro

In prezent, tanarul antreprenor doreste sa gaseasca un partener prin intermediul caruia sa vanda produsul deoarece nu ar vrea ca aceasta activitate de confectionat testuri pentru paine sa se piarda, mai ales ca s-a dovedit a fi una profitabila.

Testul reprezinta unul dintre cele mai vechi metode de coacere a painii, atat in Romania, precum si in alte tari europene, in general mediteraneene. Cel mai vechi test a fost descoperit in zona Oltului si dateaza din secolul al 10-lea. Denumirea de test provine din cuvantul latin „testum”, care semnifica vas de lut.