Utilizarea responsabila a resurselor acvatice trebuie sa aduca mai mult peste pentru comunitate

0
104
cote, acvatice, pescuit, delta dunarii, agricultura ecologica, AgriFish

”Licentierea unitatilor de acvacultura ar trebui sa fie facuta cu respectarea unor conditii importante pentru comunitate si consumatorii de peste, respectiv, operatorii care utilizeaza suprafete piscicole ar trebui sa puna pe piata o cantitate minima de peste in conformitate cu potentialul de productie al resursei acvatice pe care o primesc in administrare,” considera reprezentanti ai MADR.

Alexandru Potor, Secretar de Stat in cadrul MADR, a participat in 4 octombrie la Reuniunea Comitetului consultativ pentru sectorul pescaresc, ocazie cu care au fost discutate probleme privind sectorul acvaculturii din Romania. Evenimentul a fost gazduit de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.

Printre subiectele de discutii abordate in cadrul acestei reuniuni amintim propunerea de promovare a unui nou ordin al MADR privind licentierea unitatilor de acvacultura, masuri privind operationalizarea H.G. nr. 748/2018 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura, abordarea unor aspecte ihtiopatologice, precum si pregatirea conferintei “100 de ani de pescarie romaneasca”.

acvaticeIn acest context, ANPA impreuna cu institutele de cercetare vor realiza un studiu privind potentialul de productie al siturilor de acvacultura. Studiul se va realiza in cadrul unui proiect care va urma sa fie finantat prin POPAM 2014-2020. Rezultatele acestui studiu vor sta la baza actualizarii Planului Strategic National Multianual pentru Acvacultura 2014-2020 si a legislatiei aferente.

Nicolae Dimulescu, presedintele ANPA, a solicitat organizatiilor de producatori prezente, sprijin pentru promovarea schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura.

Reprezentantii sectorului au subliniat necesitatea abordarii problemelor ihtiopatologice din acvacultura, iar in urma discutiilor s-a stabilit necesitatea impunerii unor masuri de preventie si control riguros al importurilor de peste.

In ceea ce priveste organizarea conferintei “100 de ani de pescarie romaneasca”, Nicolae Dimulescu a invitat reprezentantii institutelor de cercetare si ai organizatiilor de producatori sa participe si sa sustina prezentari pe aceasta tema.

La finalul reuniunii s-a stabilit realizarea unui plan de actiune in vederea implementarii propunerilor discutate si pentru sustinerea necesitatii de dezvoltare a sectorului.
La eveniment au mai participat reprezentanti ai ANPA, DGP – AMPOPAM, ai institutelor de cercetare si ai organizatiilor de producatori din sector.