Comisia propune o limita de 2% pentru acizii grasi trans

0
140

Comisia Europeana a propus limitarea cantitatii de acizi grasi trans din produsele alimentare fabricate industrial la 2 g per 100 g de grasimi.

Daca proiectul de regulament este aprobat, operatorii din sectorul alimentar vor avea pana la 1 aprilie 2021 sa se asigure ca produsele lor sunt conforme. CE a invitat partile interesate sa isi prezinte observatiile pe o perioada de patru saptamani (pentru a va trimite opiniile, faceti clic aici: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-5103401_en).

Cea mai mare sursa de grasimi trans obtinute in industrie este data de uleiurile partial hidrogenate care sunt folosite in grasimile vegetale solide, precum margarina si adesea in gustari si alimente coapte si prajite. Producatorii le folosesc deoarece au o durata de valabilitate mai mare decat alte tipuri grasimi.

Totodata, uleiurile complet hidrogenate nu prezinta aceleasi riscuri pentru sanatate. Acizii grasi trans pot, de asemenea, sa apara in mod natural in cantitati mici in carne si produsele lactate provenite de la animale rumegatoare, cum ar fi bovinele, ovinele si caprinele. Propunerea Comisiei nu include si aceste grasimi prezente in mod natural.

Limitele au fost asteptate
Anuntul Comisiei nu este o surpriza. O sursa din cadrul Comisiei a declarat pentru FoodNavigator in luna iunie a acestui an ca, avand in vedere succesul limitarii acestui tip de grasimi in anumite state membre, precum si o opinie favorabila in randul publicului larg si al producatorilor majori in acest sens, “exista practic un consens privind introducerea unor limite legale”.

Solicitarea legata de introducerea unor limitari privind grasimile trans in Europa a venit atat din partea grupurilor de aparare a drepturilor consumatorilor si a organizatiilor preocupate de sanatatea publica, cat si a producatorilor, cum ar fi Nestlé si Unilever, care au cerut UE sa creeze conditii de concurenta echitabile in cadrul industriei.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat, in iunie 2018, indrumari, informand Comisia ca, pe baza dovezilor stiintifice disponibile, aportul dietetic al acizilor grasi trans ar trebui sa fie “cat mai scazut posibil”.

Emma Calvert, ofiter pentru politicii alimentare din cadrul BEUC, a salutat stirile.

“Grupurile pentru protectia consumatorilor au solicitat timp de multi ani o limita impusa prin lege pentru aceasta substanta nesanatoasa. Este cel mai eficient mijloc de reducere a consumului pentru toti consumatorii, indiferent unde locuiesc in Europa. Cu toate acestea, regretam perioada lunga de tranzitie acordata, pana in aprilie 2021. Limitele nationale existau de peste 15 ani in unele tari, cu efecte demonstrate si putine probleme pentru industrie.”

La inceputul acestui an, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut guvernelor din intreaga lume sa elimine acizii grasi trans produsi de industria alimentara, pana in 2023.

Potrivit estimarilor OMS, mai mult de 500.000 de decese din cauza bolilor cardiovasculare in fiecare an se datoreaza aportului de grasimi trans.

In 2003, Danemarca a limitat nivelul grasimilor trans industriale la 2% si a inregistrat scaderi ale numarului de boli cardiovasculare, ministrul danez pentru mediu si alimentatie, Jakob Ellemann-Jensen, solicitand Comisiei, in acest context, sa urmeze exemplul tarii sale. “Comisia Europeana ar trebui sa se inspire din exemplul nostru bun”, a spus el la inceputul acestui an.

In 2015, Administratia americana pentru alimente si medicamente (US Food and Drug Administration) a revocat statutul de Generally Recognised As Safe (GRAS) pentru grasimile industriale trans si a dat producatorilor o perioada de gratie de trei ani inainte de intrarea in vigoare a interzicerii totale a uleiurilor partial hidrogenate.