Descoperirea unor noi compusi arunca o “noua perspectiva” asupra beneficiilor pentru sanatatea ale graului integral

0
46
grâu, integral

Oamenii de stiinta au descoperit noi compusi care, cred ei, pot explica de ce dietele bogate in grau integral sunt sanatoase.

Studiul, condus de Universitatea Finlandei de Est, a constatat ca un aport ridicat de boabe de grau integral a crescut nivelele de compusi betainici din organism. Acest lucru, la randul sau, a fost asociat cu imbunatatirea metabolismului glucozei si aparitia altor efecte pozitive, au concluzionat cercetatorii.

“Cerealele integrale sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente care exista. De exemplu, stim ca un aport ridicat de grau integral protejeaza impotriva aparitiei diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare. Pana acum, insa, nu am inteles mecanismele celulare prin care o dieta bogata in cereale influenteaza ceea ce se intampla in corpul nostru “, a spus dr. Kati Hanhineva, cercetatorul principal al studiului de la Universitatea Finlandei de Est.

Folosind analiza metabolomica, grupul de cercetare al Dr. Hanhineva a investigat efectele unei diete bogate in cereale integrale asupra metabolitilor organismului. Efectele au fost studiate la soareci hraniti cu furaje bogate in tarate si la oameni dupa o dieta bogata in produse din cereale integrale, pe parcursul a 12 saptamani.

O dieta bogata in cereale integrale a crescut nivelele de compusi betainici atat la soareci, cat si la oameni.

“Aceasta este prima data cand multi dintre acesti compusi ai betainei au fost observati in organismul uman”, a mentionat dr. Hanhineva.

La sfarsitul celor 12 saptamani de studiu, cercetatorii au observat, de asemenea, o corelatie intre imbunatatirea metabolismului glucozei si prezenta crescuta a compusilor betainei in organism.

“De exemplu, betaina acidului pipelic este deosebit de interesanta. Nivelurile crescute de betaina de acid pipelic in urma consumului de cereale integrale au fost, printre altele, asociate cu niveluri scazute de glucoza post-masa “, a explicat dr. Hanhineva.

Descoperirea noilor compusi asociati cu cerealele integrale “imbunatateste semnificativ” intelegerea noastra despre modul in care produsele din cereale integrale sunt bune pentru sanatatea noastra, au sugerat cercetatorii.

Compusul nou “functioneaza in mod similar” cu medicamentele pentru inima
Unul dintre compusii betainei, descoperit de cercetatori, betaina acidului 5-aminovaleric (5-AVAB) parea sa se acumuleze in tesuturi active metabolic, cum ar fi inima. Avand in vedere aceasta observatie, cercetatorii au propus sa-i testeze in continuare efectele intr-un model celular.

”Am observat ca 5-AVAB reduce utilizarea de cardiomiocite a acizilor grasi ca sursa de energie, prin inhibarea functiei unei anumite proteine din membrana celulara,” a aratat cercetatorul Olli Kärkkäinen de la Universitatea Finlandei de Est.

Acest efect la nivel celular este similar cu cel al anumitor medicamente utilizate pentru bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, este important sa retineti ca nu am continuat sa depasim inca experimentele la nivel celular. Avem nevoie de cercetari suplimentare la animale si la oameni pentru a verifica daca 5-AVAB poate influenta functiile corpului nostru.

“In viitor, vom cauta sa analizam mai detaliat multitudinea de efecte pe care acesti compusi noi le poate avea asupra corpului uman si vom examina, de asemenea, cum microbii intestinali contribuie eventual la formarea acestor compusi”, continua dr. Hanhineva.


Sursa: Jurnalul American de Nutritie Clinica, articol publicat online inainte de tiparire DOI: 10.1093 / ajcn / nqy169: “Dietele bogate in cereale integrale cresc nivelurile de compusi betainici asociati cu metabolismul glucozei”, autori: Olli Kärkkäinen Maria A Lankinen Marilena Vitale Jenna JokkalaJukka Leppänen Ville Koistinen Marko Lehtonen Rosalba GiaccoNatalia Rosa-Sibakov Valérie Micard si colaboratorii / Rapoarte stiintifice, articol publicat online inainte de imprimare DOI: 10.1038 / s41598-018-31484-5: “Moleculele asociate cu adaosul de cereale integrale – betaina 5-aminovalerica reduce β-oxidarea acizilor grasi in cardiomiocitele de soarece”, autori: Kärkkäinen et al