Cosea: Romania nu are o strategie economica pe termen mediu sau lung

0
299

Romania nu dispune de o strategie economica nici pe termen mediu, nici pe termen lung, iar din punct de vedere al pozitiei fata de multinationale statul roman ramane perdant, a declarat, in cadrul Summitului Bancar: „Banking 365 – Banca Viitorului”, analistul economic Mircea Cosea.

„Romania nu dispune de o strategie pe termen lung, din punct de vedere economic. M-as multumi si cu o viziune pe termen mediu, pe 5 ani, dar nici asta nu exista. Pe plan local se intampla lucruri pe care noi nu le sesizam inca. Sunt foarte ingrijorat de faptul ca asistam la o tendinta de schimbare a modelului global de dezvoltare. Situatia unei tari nu poate fi reglementata doar prin decizii monetare corecte, ci printr-o viziune noua. Trebuie sa-si schimbe orientarea, sa faca o updatare sau poate sa nu-i pese si sa-si vada de treburile ei, cum ar fi „Sa fie bine, sa nu fie rau”, a sustinut Cosea.

Analistul economic a precizat, totodata, ca statul roman este unul perdant in fata multinationalelor, carora nu le ofera ceea ce acestea solicita pentru a dezvolta afacerea.

„Romania este o tara care, din punct de vedere al relatiilor internationale, este afectata de aceste schimbari. De exemplu, nu am luat in calcul ca se petrece o schimbare de pozitie intre statul national si cel multi-national. Statul national are tendinta de a prelua controlul pentru a preintampina anumite crize.

Statul roman este unul perdant in fata multinationalelor, nu are o pozitie de niciun fel. Nu oferim, de exemplu, cativa kilometri de autostrada unor multinationale care ne cer acest lucru, taierile ilegale de paduri etc. Avem cea mai mare viteza la Internet, intr-o tara care are cea mai mica acoperire a Internetului”, a spus Mircea Cosea.