PRO AGRO: Agricultura Romaniei a devenit performanta, odata cu aderarea la UE

Agricultura Romaniei a devenit performanta odata cu aderarea la Uniunea Europeana (UE), iar fara banii europeni nu ar fi fost ceea ce este astazi, dar mai sunt foarte multe lucruri de facut, a declarat, miercuri, la conferinta de final de mandat, Emil Dumitru, presedintele Pro Agro, relateaza agentia de presa AGERPRES.

“Romania agricola dupa anul 2020 ar trebui sa aiba structuri asociative autentice si avem o specificitate anume a agriculturii ce trebuie mentinuta. Federatia Pro Agro si-a dovedit in acesti patru de zile capacitatea in sustinerea unor politici publice coerente. La sfarsit de mandat, vreau sa va spun ca, la momentul la care am fost ales, in 2016, de catre colegii mei, am spus ca va fi ultimul meu mandat. Cred ca asa trebuie sa se procedeze in toate structurile asociative pentru a exista o concurenta reala (…) Eu cred ca agricultura Romaniei, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, a devenit performanta, avem foarte multe lucruri de facut in urmatorul exercitiu financiar viitor, avem nevoie de ferme. Fermierul roman se confrunta mereu cu problema accesului la piata si ar trebui sa vedem care este rolul acestuia in lantul agroalimentar. Avem nevoie de un parteneriat corect cu Ministerul Agriculturii”, a spus Dumitru.

Acesta a adaugat ca fermierii si asociatiile de profil din Romania ar trebui sa fie unite, pentru ca produsele romanesti provenite de la fermele autohtone sa fie promovate catre consumatori.

“Cred ca ar trebui sa existe o unitate. Faptul ca suntem foarte dezbinati, a condus practic la mai multe voci si a facut sa nu se atinga obiectivele propuse. Trebuie sa ne compatibilizam la un moment dat si sa avem aceeasi voce. Lucrurile acestea sunt foarte importante pentru ca cei care ne privesc sunt consumatori si ar trebui sa ne promovam produsele noastre, provenite de la fermele din Romania. Asta inseamna bani pentru Romania. Cred ca fara banii veniti de la Uniunea Europeana, agricultura Romaniei nu ar fi fost ceea ce este astazi. Noi suntem fermieri mici cu forta de negociere mica fata de comercianti, care au o forta de negociere mare. De multe ori, vindem cu mult sub pretul pietei”, a mentionat reprezentantul Pro Agro.

Pe de alta parte, Emil Dumitru a punctat faptul ca, in Romania, exista o lipsa a serviciilor de consultanta agricola pentru fermieri.

“Acestea vor deveni obligatorii din 2021. Consider ca trebuie sa facem acele Camere Agricole. Avem un nivel scazut de integrare in lantul valoric. Productia pe care o avem nu se regaseste si in balanta comerciala. Avem un deficit in balanta comerciala de 1,6 miliarde de euro, iar asta inseamna ca exportam porumb si nu facem produse cu valoare adaugata mare. De asemenea, avem nevoie de tineri care sa se stabileasca in satul romanesc”, a subliniat Dumitru.


Conform raportului de activitate prezentat miercuri de catre Emil Dumitru, in ultimii patru ani de mandat, Pro Agro a reusit sa puncteze o serie de realizari: a devenit parte a Consiliului Economic si Social din Romania, are reprezentativitate la nivel national pe sectorul agroalimentar, este membra a Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), este reprezentata in Comisiile de Dialog Social la ministerele resort, face parte din Consiliul Consultativ in cadrul ANSVSA, este partener in proiectul Smart Agri Hubs, finantat de Comisia Europeana prin programul Horizont 2000, a participat activ la sedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.

Incepand cu data de 9 mai, Emil – Florian Dumitru nu va mai conduce Federatia Nationala Pro Agro, luand decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat de presedinte, dar si de a se retrage din toate functiile de conducere din cadrul organizatiei. Oficialul a precizat, miercuri, ca, in urma discutiilor avute in Adunarea Generala, s-a hotarat ca acesta sa sustina un interimat pentru 30 de zile, pana la alegerile “pentru care, la acest moment, nu s-a inscris nicio persoana”.Pro Agro este o organizatie profesionala infiintata in anul 2012 de si pentru producatorii romani din agricultura, industria alimentara si servicii conexe, in vederea promovarii, reprezentarii, sustinerii si apararii intereselor membrilor organizatiilor profesionale reprezentative la nivel national in raporturile cu institutiile europene, nationale publice si private.