România, pe ultimul loc în UE la gradul de robotizare a întreprinderilor din industria alimentară

1% dintre întreprinderile active în România în industria agro-alimentară foloseau în 2018 roboți industriali față de media europeană de 7%, informează INACO.

Alături de România, cu 1%, se mai situează și Cipru, Ungaria și Slovacia, în vreme ce Bulgaria are 2%. Lideri la această categorie în Uniunea Europeană sunt Suedia 31%, Olanda 22%, Danemarca 16%, Slovenia 10% și Franța 9%.

Revoluția 4.0 a adus noi tehnologii utilizate de marile companii din industria agro-alimentară:

  • Tractoarele/combinele autonome, fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de mașini agricole pe câmp
  • Fermele mari investesc în construcția de roboți care culeg fructele: căpșuni, cireșe, portocale etc
  • Roboții vor înlocui tot mai mult efortul fizic și repetitiv, care presupune risc sau precizie al oamenilor
  • Roboții în zootehnie pot supraveghea permanent și diferitele efective de animale, autoalimenta cu energie prin panouri solare
  • La fermele de lapte, de pildă, apar tehnologii noi, precum centura cu guler inteligent, dezvoltată pentru a urmări sănătatea și fertilitatea vacilor. Acest dispozitiv poate fi integrat cu un telefon inteligent sau laptop pentru a urmări comportamentul animalelor, ceea ce ajută la furnizarea de tratament sau hrană la timp.

75% dintre companiile agro-alimentare din România consideră că nu au expertiza digitală necesară și doar 38% încearcă să se dezvolte digital, în plină revoluție industrială 4.0.

„Ponderea valorii adăugate brute în PIB așează agricultura României pe primul loc în UE. România este a 8-a putere agricolă ca valoare a sectorului în UE, dar gradul redus de tehnologizare ne condamnă la ultimul loc la productivitatea muncii”, se mai arată în raportul INACO.

INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Agricultura Viitorului (GLAV) la nivelul ministerului de resort și sub-grupuri GLAV la nivel regional, respectiv crearea laboratoarelor digitale educaționale inteligente – SMART Lab – în toate școlile agricole din România.

CĂTRE RAPORTUL INTEGRAL