Studiu privind schimbarea obiceiurilor alimentare în România

0
studiu

S tudiul efectuat în 16 țări, printre care și țara noastră, a relevat că românii ce vor să mănânce sănătos au introdus mai multe fructe și legume în alimentația zilnică, anunță Mediafax.

Pentru români, a avea o alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, o dietă echilibrată şi un meniu cu mai multe fructe şi legume, în general mâncare proaspătă şi naturală, un consum redus de zahăr şi să gătească acasă, concluzionează studiul.

Aproape două treimi (64%) dintre românii pe care îi interesează să mănânce sănătos afirmă că şi-au îmbunătăţit regimul alimentar în ultimele şase luni de la realizarea studiului şi doar 3%, că s-a înrăutăţit.

Studiul efectuat în România

kokumiCele mai frecvente măsuri luate de românii preocupaţi să mănânce sănătos au fost să introducă în alimentaţie mai multe fructe şi legume (44%), să reducă consumul de zahăr (43%), să mănânce mâncare gătită preparată acasă (39%), precum şi să reducă alimentele procesate (35%). De asemenea, au redus consumul de carbohidraţi, de proteine animală sau consumul de lactate și au preferat peştele în defavoarea altor tipuri de carne, se mai arată în studiu.

Principalele motive pentru care românii consideră că merită să mănânce sănătos sunt legate de starea de sănătatea pe termen lung şi prevenirea problemelor medicale (26%), dar şi de dorinţa a se simţi bine şi de a avea mai multă energie (24%) sau pentru a slăbi (22%). O sănătate bună este asociată cu menţinerea greutăţii, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, îmbunătăţirea sănătăţii psihice şi emoţionale contează pentru o parte dintre respondenţi.

Rezultatele studiului în străinătate

milioane euroLa nivel global există similarităţi între obiceiurile alimentare sănătoase şi noţiunea de ce înseamnă a mânca corect. Europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă şi naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesaţi de cerealele integrale şi alimentele cu un conţinut scăzut de sodiu, iar sud-americanii pun mai mare preţ pe diete cu un aport scăzut de zahăr şi evitarea alimentelor prăjite.

În celelalte 15 țări, în afară de România, eliminarea sau reducerea consumului de alimente procesate a fost îmbrăţişată de un sfert dintre persoanele care doresc să mănânce sănătos.

În comparaţie cu restul lumii, asiaticii sunt preocupaţi într-o mai mare măsură de funcţionarea bună a creierului, de îmbunătăţirea memoriei, concentrării, sau funcţiilor cognitive, transmite sursa precizată.

Metodologia studiului

Studiul a fost realizat în 16 ţări, în luna iulie a anului trecut, de Mercury Research şi asociaţia de cercetare de piaţă, Global Market Research. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion reprezentativ de 7.400 de persoane preocupate de o alimentaţie sănătoasă, cu vârste între 18-65 de ani.

Despre sănătate, și nu numai, discutăm la seminarul NNS 2020 (București)