NNS - Nutritie Nutrienti Sanatate Gastrofizica si neurostiinta – discipline de nisa pentru modelarea...

Gastrofizica si neurostiinta – discipline de nisa pentru modelarea comportamentului alimentar

-

Conform teoriei că “omul este mai curând produsul dorinței decât al nevoii, asumându-și consecințele” (Segal, R. 2002), ultimul deceniu de cercetări în domeniul nutriției și alimentației au cristalizat discipline de nișă, precum gastrofizica și neuroștiința, prin care comportamentul alimentar al omului modern poate fi modelat în concordanță cu nevoile lui fiziologice, cu aspirațiile estetice personale – asiaticii au dorit să fie înalți precum cei din țările nordice, de exemplu -, dietele pot fi urmate fără frustrări iar păstrarea obiceiurilor alimentare precum a tradițiilor culinare pot fi armonizate cu stilul de viață a omului modern!

Dintre factorii care influențează biodisponibilitatea factorilor nutritivi sunt menționați: natura alimentului, modul de prelucrare și caracteristicile fiziologice ale individului.

Lucrarea “Gastrofizica și neuroștiința – discipline de nișă pentru modelarea comportamentului alimentar” sustinuta in cadrul NNS 2020 de invitata noastra, doamna Gabriela Berechet-specialist gastrotehnică și tehnologii alimentare, abordează științific dilema ”savuros versul sănătos”, plecând de la teoriile savorii alimentelor date de zestrea genetică modelată de la Homo erectus la Homo sapiens și până în prezent dar și de natura multidisciplinară a gastronomiei, datorită căreia simțurile tactile, olfactive, auditive și vizuale pot fi augmentate la nivel cerebral ori, dimpotrivă, ajustate pe necesitate în detrimentul voluptății organoleptice.

FORMULAR DE INSCRIERE NNS 2020

Gastrofizica și neuroștiința sunt discipline de nișă care anihilează percepția de ”banal” pentru un aliment sau preparat culinar, transformându-le nu doar în hrană (sursă de nutrienți) ci și în aspirație și simbol.


Despre Dr. ing. Gabriela Berechet – Specialist gastrotehnică și tehnologii alimentare

Absolventa a Facultatii de Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare si Tehnica Piscicola (actualmente Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor) a Universității ”Dunărea de Jos” din Galati (1990), dupa un parcurs de 7 ani in industria alimentara in controlul calitatii si procesare, a intrat in lumea gastronomiei ca expert consultant gastrotehnica in cadrul scolii de turism a ministerului turismului.

Doctor in inginerie industriala din 2007 cu tema ”INFLUENŢA TEHNOLOGIILOR NECONVENŢIONALE ASUPRA POTENŢIALULUI NUTRITIV AL ALIMENTELOR”, Gabriela Berechet este autor a peste 70 de articole stiintifice destinate alimentelor, tehnologiilor si amenajarilor tehnologice ale bucatariilor profesionale.

Din 1998 a facut parte din echipa de organizare a examenului national de Maestru in Arta Culinara, iar din 2005 a coordonat toate echipele nationale sau regionale care au participat la competitiile gastronomice internationale (International Kremlin Cup – 2005, 2006 / Malta Culinarija – 2007/Global Chef Challenge Semifinal South – Europe – Bled – 2007/ Mediteranean Challenge Cup – 2008,  Istanbul Culinary Competition – 2009, Campionatul Mondial al Bucatarilor Expogast – 2010, International Catering Cup, Lyon – 2011 si 2013, Olimpiada Bucatarilor Erfurt –2008, 2012 , 2016), Internațional Pastry Milano – 2015).

De asemenea, a coordonat competitiile gastronomice nationale (Trofeul Balada Nej – toate cele 5 editii, din 2007 pana in 2012) si a initiat primul concurs destinat promovarii gastronomiei nationale traditionale in stil modern ”Bucatarul de Aur al Bucurestiului”, derulat din 2009 până în 2012.

Experienta practica dobandita in bucatariile restaurantelor din Franta, Belgia, Cipru, Romania au consolidate competentele profesionale, fiind si autor/coordonator al standardelor ocupationale Bucatar sef, Bucatar specialist/vegetarian/dietetician, Tehnolog de alimentatie si Inspector de calitate productie culinara, autor al Manualului Practic al Bucatarului (2007) si co-autor al Manualului Directorului de Restaurant, respectiv al brosurii destinate productiei culinare in pensiuni turistice din Pachetul educational pentru pensiuni turistice. În  2016, la Editura Imprima din București a văzut lumina tiparului cea mai recentă carte a acesteia, Cartea bucătarului profesionist iar în anul 2018 a lansat Cartea cofetarului-patiser.

PREZENTARE GENERALA NNS 2020

 

COMPANII PARTENERE NNS 2020

 CHR_HANSEN2

Rimco

Din aceiasi categorie

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia...

Brandul Topoloveni, reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii şi calităţii produselor

Brandul Topoloveni a fost consolidat şi reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii sale şi ale calităţii...
- Advertisement -

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina...

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a dezvoltat o gamă de produse de superfructe noi folosind cascara...

Stirile ultimelor 7 zile

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar