Alimentele cu dublu standard, metodologie unitara promisa de Uniunea Europeana

0
103

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, declara ca Uniunea Europeana lucreaza la elaborarea unei metodologii unitare pentru alimentele cu dublu standard.

“Am avut discutii la Bruxelles si i-am multumit comisarului (Phill Hogan, comisarul european pentru agricultura – n. r.) pentru clarificarea acestor aspecte foarte importante si Uniunea Europeana la ora actuala este angajata cu echipele de experti sa realizeze o metodologie unitara pentru alimentele cu dublu standard, care nu exista la aceasta data. Cele spuse de mine anul trecut si transmise la UE incep sa capete confirmarea faptului ca trebuie si se lucreaza acum la reglementari unice. Pe o piata unica trebuie sa faci reglementari unice si sa ai acelasi instrument de masura pentru a fi bine stiut acest subiect si corect controlat la nivelul tarii”, a declarat Petre Daea.

Pentru interesul consumatorilor romani, este important ca orice situatie intalnita pe piata sa fie tratata in conditii de legalitate perfecta si de echilibru, a spus Daea.

Ministrul a mai declarat si ca: “eu sunt un om atent la vorba, atent la scris, atent in dialog, atent si foarte atent, pentru ca orice fenomen pe care il vedem sau orice situatie cu care ne intalnim sa o procesam in conditii de legalitate perfecta si de echilibru, pentru a putea da garantii celor care ne vad si ne asculta ca suntem alaturi de consumatori si nu numai”.

Comisia Europeana abordeaza cu maxima seriozitate problema produselor alimentare cu dublu standard de calitate, pe care unele companii le pun in vanzare pe piata din est, produse care difera fata de cele de pe piata din vest. Metodologia comuna de testare va incepe in mai, ea fiind finalizata in aprilie, si va permite statelor membre sa inceapa o campanie coordonata de testare a produselor alimentare.

Se va teste compozitia produselor comune, care sunt comercializate in majoritatea statelor membre si vor include testari chimice si senzoriale. Comisia Europeana declara ca are ca obiectiv ca la sfarsitul acestui an sa prezinte primele rezultate referitoare la alimentele cu dublu standard.

Cel putin 16 state membre vor lua parte la efectuarea testelor

“Nu voi accepta ca in unele parti ale Europei sa se vanda alimente de o calitate mai scazuta decat in alte tari, desi ambalajul si marca sunt identice. Acum trebuie sa conferim autoritatilor nationale competente sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde exista acestea”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in cadrul discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie.

In cazul produselor cu dublu standard, a fost publicat setul de orientari referitoare la legislatia UE in materie de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor, de catre Comisia Europeana.

Datorita acestor orientari, autoritatile nationale vor putea sa stabileasca daca societatile comerciale incalca dispozitiile UE atunci cand calitatea produselor pe care le vand difera in functie de tara.