Ce înseamnă Ordonanța Militară nr. 8 pentru industria agroalimentară

0
220

Ministerul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a făcut o serie de precizări ca urmare a publicării Ordonanței Militare nr. 8 la finalul săptămânii trecute.

Piețele agroalimentare rămân deschise

  • Accesul în piețele agroalimentare din România este permis producătorilor agricoli persoane fizice pe baza Atestatelor de producător și a Carnetelor de comercializare;
  • Este permis accesul în piețele agroalimentare și celorlalte categorii de producători agricoli care își desfășoară activitatea economică în sectorul agricol în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, pentru obținerea unor produse agricole care sunt destinate vânzării pe piață și a Legii nr. 31/1990 privind Societățile comerciale cu modificările și completările ulterioare, având obligația respectării prevederilor legale în vigoare;
  • Direcțiile pentru Agricultură Județene și a Municipiului București se vor asigura de informarea administratorilor de piețe agroalimentare din fiecare județ.

Relațiile comerciale

  • Suspendarea exportului pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în Anexa nr. 2 a Ordonanței Militare nr 8 din 10 aprilie 2020 se referă la spațiul extracomunitar.
  • Comerțul intracomunitar se face cu respectarea prevederilor comunitare în vigoare privind libera circulație a mărfurilor coroborat cu depunerea unei declarații pe proprie răspundere a partenerului comercial din statul membru (modelul se regăsește în anexă)
  • Mărfurile care fac obiectul tranzitului pe teritoriul României nu se supun prevederilor Ordonanței Militare nr. 8 din 10 aprilie 2020.

Activități de pescuit și acvacultură

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură atrage atenția că în perioada de prohibiție trebuie respectate prevederile Ordinului nr. 43/310/2020 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2020.

Potrivit acestui ordin se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial, pe o durata de 60 de zile, în perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durata de 45 de zile, în perioada 19 aprilie – 02 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în ordin.

Prevederea O.M. nr. 8/2020 a fost introdusă în baza solicitării Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură pentru a permite desfășurarea activităților specifice pentru angajații care lucrează în fermele de acvacultură, inclusiv deplasarea pentru valorificarea producției de pește.