Forumul International al Alimentatiei: Investim in viitorul agriculturii

0
329
Achim_Irimescu19

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a organizat impreuna cu Farm Europe vineri, 8 iulie 2016, “Forumul International al Alimentatiei: Investim in viitorul agriculturii”.

Evenimentul s-a desfasurat la Hotel Marriott din Bucuresti, Sala Constanta, si a fost deschis de Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in prezenta premierului Romaniei, Dacian Ciolos.

Forumul_International_al_Alimentatiei2Conferinta a reunit reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii din mai multe state europene – Republica Slovacia, Republica Slovenia, Republica Bulgaria, Republica Lituania si Republica Italiana, reprezentanti ai institutiilor europene – Comisiei Europene si deputati europeni – membri Farm Europe – organizatii agricole, cooperative si unitati agricole private, institutii financiare.

„Anul 2016 este momentul in care Europa se preocupa de eficientizarea investitiilor in sectorul agroalimentar pentru a asigura o crestere economica durabila in perspectiva lansarii unor dezbateri legate de viitoarea PAC. Contextul actual, cu toate schimbarile pe care le va aduce in viitor BREXIT, ne obliga sa identificam solutii eficiente care sa asigure fermierilor nostri piete de desfacere, oportunitati si sanse egale de dezvoltare si atragere a tinerilor catre agricultura. De aceea, ma bucur ca suntem parte in organizarea acestui eveniment si imi exprim increderea ca dezbaterile de astazi vor constitui puncte de reper pentru viitor”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Forumul_International_al_Alimentatiei4Noile tehnologii, cererea crescuta, dezvoltarea durabila a economiei si accesul la sistemul educational contribuie la cresterea numarului de locuri de munca. In acelasi timp, zonele rurale se confrunta cu provocari majore, precum volatilitatea preturilor si tendintele de consum, schimbarile climatice, resursele naturale si riscul de transformare in urban.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), sprijina in mod substantial, atat investitiile publice cat si cele private. Dintre acestea, investitiile care se pot realiza in cadrul PNDR vizeaza: modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice, sustinerea microintreprinderilor pentru servicii in spatiul rural, turismul rural.

Forumul_International_al_Alimentatiei9Sprijinul pentru aceste masuri se acorda sub forma unor granturi (ajutor nerambursabil) care poate fi de pana la 70%, in functie de tipul proiectului de investitii si masura care se acceseaza). Printre investitiile care pot fi realizate prin PNDR, se numara producerea biocombustibililor, a instalatiilor si a echipamentelor pentru biomasa, a plantatiilor pentru biomasa etc.