Ministrul Agriculturii promite fermierilor ca vor primi integral subventiile pana la finalul lunii iunie

0
482

Fermierii vor primi integral subventiile pana la finalul acestei luni, iar saptamana viitoare urmeaza ca la Ministerul Agriculturii sa aiba loc o discutie pe tema Legii vanzarii terenurilor agricole catre straini, a afirmat, marti, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in fata protestatarilor din Parcul Izvor.

“Avem deja un proiect in discutie (al Legii vanzarii terenurilor n.r.) numai ca astept ca dumneavoastra, reprezentantii producatorilor sa veniti si sa il agreem impreuna, pentru ca este o lege de care dumneavoastra beneficiati in primul rand. Este musai sa ne consultam, cum ne-am consultat intotdeauna pe toate actele legislative cu dumneavoastra si cu Parlamentul si cele doua Comisii de agricultura. Este foarte important ca sa nu iasa o lege fara acceptul dumneavoastra. Va propun, chiar daca nu saptamana aceasta, saptamana viitoare sa agreem un proiect de act legislativ pe care sa il promovam cat mai rapid”, a spus Achim Irimescu.

Intrebat daca pana la finalul lunii fermierii isi vor primi subventiile, ministrul Agriculturii a raspuns: “Absolut”.

“Sincer imi pare rau ca s-a ajuns in aceasta situatie. Trebuie sa recunoastem faptul ca nu se datoreaza Guvernului actual intarzierea. Am incercat sa recuperam si am recuperat foarte mult din intarziere. Spre exemplu, cand am cerut o programare cu data la care vor incepe platile mi s-a spus 27 aprilie. Am reusit pe 8 aprilie”, a spus Irimescu, precizand ca saptamana viitoare vor incepe si platile in zootehnie.

Ministrul_Agriculturii2Un alt subiect discutat de seful MADR cu protestatarii a fost cel al Legii vanatorii, care trebuie modificata in vederea stabilirii unui echilibru intre fermieri si vanatori.

De asemenea, pe scena improvizata in Parcul Izvor au urcat presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, impreuna cu cativa colegi parlamentari, care au anuntat ca in prezent se lucreaza la o serie de acte normative de interes pentru agricultori.

“Astazi eram adunati ca sa discutam modificari la Legea cooperatiei. Va anuntam ca avem de gand sa scutim de impozit pe profit, in primii cinci ani, cooperativele care se infiinteaza. De asemenea, domnul ministru ne-a anuntat ca la negocierile cu cei de la Comisia Europeana exista posibilitatea sa intensificam sprijinul financiar pe proiecte europene pentru cooperative, sa ne ducem pana la 80-90%. Cred ca acesta ar fi un ajutor combinat cu Legea 321 ( privind comercializarea produselor alimentare n.r.). Va mai spun doar atat: toti cei de fata, cei care suntem aici, tot spectrul politic din Comisia pentru Agricultura, toti am votat Legea 321. Legea 321 asa cum este ea, in forma prezentata nu mai seamana cu nicio propunere legislativa initiala. De fapt ea este proiectul dumneavoastra”, a declarat Nini Sapunaru.

Fermierii romani au protestat marti, de la ora 12.00, in Parcul Izvor din fata Palatului Parlamentului, nemultumiti de intarzierea platii subventiilor din agricultura dar si de amanarea unor legi esentiale pentru sector.

Ministrul_Agriculturii
http://agroteca.ro/categorie/la-zi/

Mitingul de protest a fost organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), impreuna cu Federatia Romovis, Federatia PROOVIS, Federatia Nationala a Crescatorilor de Ovine din Romania (Dobrogea), Asociatia Crescatorilor de Bovine din judetul Covasna, Asociatia Nationala a Crescatorilor de Vaci de Carne, Federatia Nationala CAPRIROM.