PIAROM: Capitalizarea, o mare provocare pentru industria agro-alimentară

0
178

Industria alimentară și agricultura din România reprezintă împreună un business de 68 de miliarde de lei, adică circa 6% din totalul cifrei de afaceri a companiilor din țara noastră, relevă studiul „Capitalul Privat Românesc 2016 – ediția a II-a” recent publicat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM). La acestea două putem adăuga alte 10,4 miliarde lei produse de industria băuturilor.

Capitalizarea, o mare provocare
Una dintre cele mai provocatoare probleme care trebuie rezolvată în anii următori pentru ca firmele locale să fie un contributor substanțial la dezvoltarea economică a României este capitalizarea companiilor românești.

Este semnificativ faptul că activele totale ale companiilor cu capital privat românesc au scăzut în aceeași perioadă de la 485 miliarde la 480 miliarde de lei. Dacă se ia în calcul îmbunătățirea profitului net consolidat în aceeași perioadă de la 14 miliarde lei la 27 miliarde lei, rezultă o creștere a indicatorului ROA – return on assets (profit raportat la active) – de la 2,8% în 2014 la 5,6% în 2015. Această creștere a fost determinată de majorarea cifrei de afaceri cu 8% și, probabil, de eficientizarea activității prin renunțarea la active care nu produc profit.

Există sectoare unde capitalul străin obține productivități duble sau chiar triple față de capitalul local, se arată în studiul menționat, astfel încât firmele private românești au misiunea de a constata care sunt diferențele de operațiuni, de utilizare a mâinii de lucru, în procesul de producție sau de livrare a unui serviciu pentru a-și putea îmbunătăți productivitatea. Companiile străine au o productivitate mai mult decât dublă față de cele românești. Astfel, companiile cu capital străin au ajuns la o productivitate de 490.000 lei per angajat în 2015, față de 450.000 lei în 2015, cu 10% mai mare. Grija pentru menținerea cheltuielilor sub control a determinat firmele străine să nu majoreze numărul de angajați în 2015, după cum s-a arătat mai sus, astfel încât plusul de productivitate, de 10%, a fost mai mare decât creșterea afacerilor de 8%.

agroalimentara1„Să importăm” productivitatea vesticilor
Companiile cu capital românesc și-au majorat, la rândul lor, productivitatea anul trecut, de la 209.000 de lei până la 221.000 lei per angajat, adică cu 5%. Per ansamblul economiei, productivitatea per angajat a ajuns aproape 300.000 lei, cu 10% mai mare decât în anul anterior.

În industria alimentară, capitalul străin are o productivitate pe angajat de 500.000 lei/an, în timp ce capitalul privat românesc obține numai 200.000 de lei pe an.

Pentru micșorarea diferențelor de productivitate în timp între companiile private românești și cele străine este nevoie nu numai să fie asimilate noi proceduri de lucru, să fie automatizate procesele de producție și de livrare a serviciilor, cât și de investiții în IT.

O productivitate de 100.000 euro (450.000 lei) pe an ar fi o țintă ideală pentru economia românească, aflată astăzi la o productivitate medie de 66.000 euro (300.000 lei). Aceasta nu poate crește decât prin investiții în capital fix, în echipamente, în tehnologii noi, în software, dar și prin educație. O productivitate de 300.000 400.000 euro pe an per angajat este atinsă în companii multinaționale din industria telecom sau cea a bunurilor de larg consum, în timp ce marii traderi de cereale, de exemplu, ajung la productivități de peste un milion de euro pe an.