Producatorii romani de vin au expus la targul international Prowein

0
650

In perioada 13-15 martie s-a desfasurat la Prowein (Dusseldorf), cea mai mare expozitie internatinala din industria vinului, targ la care si Romania a fost prezenta cu cateva standuri.

Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV) impreuna cu Estica Wines – Romanian Wine Promotion Association au reunit peste 23 de crame din Romania, promovandu-le in fata celor 55.000 vizitatori din intreaga lume.

Pe langa aceste crame, la eveniment au fost prezenti si producatori romani ce au participat cu standuri proprii precum Cramele Vinarte, Crama Stirbey si Crama Recas. In total au expus 6200 de companii din 59 de tari.

Prowein a devenit de-a lungul timpului targul de referinta din industria viticola unde se stabilesc tendintele in materie de achizitii pentru importatorii si distribuitorii de vinuri din intreaga lume”, a declarat Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro si ReVino.ro, care a fost prezenta la evenimentul din Germania si a discutat cu expozantii.

Eforturile realizate de crame pentru a avea expunere internationala sunt mari in ultimii ani, iar standurile Romaniei la Prowein au atras vizitatori, dar, cu toate acestea, potentialul pentru exporturi nu este inca la nivel satisfacator. Mai este loc de crestere, mai ales ca in Romania sunt crame care concureaza pe piata internationala cu vinuri de calitate”, a precizat Alina Iancu.

vinuri_8In total, conform reprezentantilor oficiali, Cramele Recas, Oprisor si Halewood exporta aproximativ 50% din productie, Domeniile Sahateni – Aurelia Visinescu 40%, SERVE peste 43%, urmate de Petro Vaselo si Crama Ceptura cu 30% si Vinarte, Corcova, Liliac, Stirbey si Cotnari cu procente intre 8 si 27%. Fiecare proprietar se raporteaza la dimensiunea terenului viticol pe care il are si la cantitatea de vin produsa anual.