Subventia pentru firmele care angajeaza tineri si someri urca la 900 lei.

0
1271

Firmele care vor angaja absolventi sau someri vor primi, incepand cu 1 decembrie, o subventie majorata de la 500 la 900 lei. Totodata, somerii care isi schimba domiciliul la o distanta mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajati, vor beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei.

Masurile au fost adoptate miercuri de Guvern, prin ordonanta de urgenta, in ideea de a stimula piata fortei de munca, vizand persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, dar si angajatorii si romanii din diaspora.

Pachetul de masuri majoreaza cuantumul subventiilor acordate angajatorilor, subventiile urmand sa fie alocate si pentru incadrarea in munca a unor categorii noi, respectiv somerii de lunga durata si tinerii neincadrati in munca.

someri2Astfel, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant vor primi lunar, pe o perioada de un an, 900 lei pentru fiecare absolvent angajat.

Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap vor primi lunar, pentru fiecare absolvent, tot 900 lei, dar pe o perioada de 18 luni.

Firmele care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, persoane aflate in somaj de mai mult timp, tineri fara loc de munca sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale vor primi, pe o perioada de un an, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

De subventie vor beneficia si firmele care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

someri4Subventia de 900 lei va fi acordata si angajatorilor care incadreaza in munca someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala.

Subventia va fi acordata lunar pana la data indeplinirii conditiilor de pensionare.

Toate subventiile vor fi acordate proportional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevazute anterior, precum si pentru perioadele in care persoanele se afla in concediu de odihna.

In prezent, firmele primesc, pentru angajarea pe perioada nedeterminata nedeterminata, 500 lei pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, 600 lei pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal si 750 lei pentru absolventii de invatamant superior.

Ordonanta aprobata de Guvern acorda totodata mai multe tipuri de subventi angajatilor.

someri5Astfel, somerii inregistrati vor primi o prima de instalare daca se vor angaja intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul si isi vor schimba astfel domiciliul in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate. Prima va fi de 12.500 lei pentru o singura persoana, la care se va adauga suma de 3.000 lei in cazul somerilor insotiti de membrii familiei, ajungandu-se la o prima de 15.500 lei.

In cazul in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celalalt va primi o prima de instalare in cuantum de 3.500 lei;

In situatia in care persoanelor respective li se asigura, de catre angajator sau autoritati, locuinta de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, sotii beneficiaza, fiecare, doar de o prima de instalare in cuantum de 3.500 lei pentru situatiile prevazute la punctele. Prima va fi de 6.500 lei pentru in care un singur este angajat.

someri6Prima de instalare in cuantum de 12.500 lei sau 15.500 lei se acorda in doua transe egale de 50%, la data instalarii si  dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Somerilor inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni, li se va acorda o prima de activare in valoare de 500 lei, neimpozabila. Prima de activare nu se cumuleaza cu alte prime.

Guvernul a decis totodata schimbarea cuantumului si modalitatii de acordare a primei de incadrare.

someri9Astfel, cuantumul primei va fi calculat la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca. Aceasta prima de incadrare se va acorda lunar, pentru o perioada de 12 luni, somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil sau resedinta.

Prin acest pachet, Guvernul vrea sa incurajeze investitorii sa-si atraga personal calificat si din alte zone, in special din comunitatile marginalizate cu grad 3 si 4 de saracie si respectiv zonele prioritare pentru dezvoltare.