Valoarea pieței de livrări în România a crescut de 4-5 ori anul trecut

0
89
livrări

O analiză publicată de ZF a estimat că piața de livrări din România îşi va continua trendul ascendent şi va trece de un miliard euro în 2021, după ce valoarea ei a crescut de 4-5 ori anul trecut, transmite Mediafax.

„Cel mai probabil, anul acesta piaţa va continua trendul ascendent şi credem că va trece de un miliard de euro. În acest moment, piaţa totală de delivery se apropie de intervalul 650-700 milioane de euro, în creştere uriaşă faţă de 150 de milioane de euro cât era în 2019“, spune Victor Răcariu, general manager al Glovo CEE.

Pentru anul în curs, autorii analizei prognozează că viteza de creştere va încetini la 40-50%. Din estimările ZF, circa 7-8 milioane de români au făcut în 2020 cumpărături online cu livrare la domiciliu. În 2019, unul din patru români își făcea cumpărăturile online, potrivit Eurostat. Anul trecut, pe fondul pandemiei, au fost mulţi consumatori care au apelat pentru prima dată la acest canal de vânzări, de teamă de a ieşi la shopping şi a se infecta, din comoditate sau din alte varii motive.

Livrările, unul dintre puținele sectoare pe creștere

Piaţa de livrări a fost una dintre puţinele care au crescut rapid în 2020. Oamenii nu au cumpărat însă doar mâncare gata pregătită, ci şi bunuri de larg consum din supermarketuri ori hipermarketuri, medicamente de tip OTC din farmacii, echipamente sportive, haine etc.

„Considerăm că va fi o schimbare, dar, în aceeaşi măsură, cine a încercat serviciul de livrare acasă în 2020, cu siguranţă va rămâne client. (…) Observăm această realitate în alte ţări unde penetrarea era deja foarte mare şi înainte de pandemie”, a mai declarat Victor Răcariu, general manager al Glovo CEE.

Piața livrărilor în România

Principalii jucători în piața livrărilor la domiciliu în România sunt Glovo și FoodPanda. După ieșirea Uber Eats de la începutul lunii iunie 2020, platforma Tazz by eMAG s-a apropiat de liderii industriei. Totodată, platforma estoniană de ride-hailing Bolt, activă şi pe piaţa din România, a intrat în acest segment cu Bolt Food.