“Ziua Portilor deschise’’ la Euro Sensolab Romania

0
977

Miercuri, 18 mai 2016, Euro Sensolab Romania (Euro Consultants Romania) si-a deschis portile, prezentand publicului roman unul dintre cele sase laboratoare de analize senzoriale pe care compania-mama le detine la nivel global (doua in Belgia si cate unul in Bulgaria, Franta si Tunisia).

Parte a grupului belgian Euro Consultants, Euro Consultants Romania dispune de un laborator de analize senzoriale dotat cu 12 cabine de degustare conform standardului ISO 8589.

Evenimentul „Ziua Portilor deschise” organizat de Euro Sensolab Romania s-a adresat reprezentantilor companiilor din industria alimentara – producatori, importatori si distribuitori, retaileri, profesionistilor din HoReCa – si a oferit participantilor sansa unica de a experimenta analiza senzoriala a produselor alimentare, fiind ei insisi invitati in cabina de degustare pentru a participa la un panel de degustare.

De altfel, evenimentul s-a bucurat de un real interes, avand in vedere numarul mare de persoane (peste 30) prezente la un eveniment eminamente tehnic si tintit catre specialistii din retail si industria alimentara.

Ne bucura participarea reprezentantilor actorilor principali din domeniul agro-alimentar (producatori, dar si retailer-i). Suntem incantati de faptul ca activitatea noastra a suscitat interesul industriei alimentare,” declarat Giorgiana Jelescu, Managing Director EC Romania.

Analiza senzoriala este o disciplina stiintifica cu ajutorul careia se masoara, se analizeaza si se interpreteaza caracteristicile alimentelor, bauturilor si materialelor, pe baza reactiilor percepute prin simtul vazului, mirosului, gustului, cel tactil si auditiv. Ea isi gaseste utilitatea in dezvoltarea de produs, productie, lansarea de produs, serviciu post-vanzare etc.

In cazul dezvoltarii unui produs, prin analiza senzoriala se pot valida: retete noi, prima sarja de produs, specificatiile tehnice ale noii retete sau se poate ameliora un produs deja existent, prin alinierea acesteia la nivelul celei a produselor concurente.

Inainte de lansarea unui produs, analiza senzoriala ofera producatorului date esentiale despre locul unde s-ar pozitiona produsul sau fata de cel al concurentei, care este reteta preferata de consumator, care sunt caracteristicile produsului care se pot valorifica prin marketing, acestea constituind ca si atribute plus-valoare pentru produse. In cazul serviciilor post-vanzare, se pot face teste senzoriale ca urmare a reclamatiilor primite, se pot valida retete sau depista defecte ale produsului; se pot analiza caracteristicilor produsului care pot genera defecte,” explica publicului Giorgiana Jelescu.

Ca metode specifice de lucru sunt utilizate testul triunghiular, testul pereche, testul duo-trio, testul multiplu, profil senzorial sau Preferrence Mapping, iar interpretarea statistica a rezultatelor se realizeaza cu ajutorul testului Friedman,Wilcoxon sau Anova.
In cadrul evenimentului a avut loc o demonstratie de degustare si o analiza senzoriala a trei mostre de branza de burduf, participantii la eveniment urmand sa evalueze respectivele produse in functie de aspect, miros, consistenta si gust.

La eveniment au participat din partea Euro Consultants Romania Giorgiana Jelescu, Tatiana Borodin, Ionut Nitulescu si D-l Jean van Gysel, Managing Director Euro Consultants Belgium.

Despre Euro Consultants

Euro Consultants Group este specializat in ameliorarea calitatii organizatiilor (management consulting). Grupul isi desfasoara activitatea, in principal, in domeniul agro- alimentar si agro-industrial. Astfel, grupul ofera numeroase servicii in sectoare precum: catering, hotelier & turism, industrie, retail, cooperare internationala & institutionala. Euro Consultants Group intervine pe 5 nivele : audit & control, studii, cursuri de formare si incadrare, consiliere & acompaniere, asistenta operationala. Sediul central al grupului este in Wavre, Belgia.