Lupta pentru a impiedica transformarea hranei in deseu alimentar trebuie asumata la toate nivelurile

0
466

Bucuresti, 3 noiembrie 2016 – Asociatia “Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor” a organizat astazi conferinta „Impreuna impotriva risipei alimentare, impreuna impotriva saraciei”, cu sustinerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si CHEP Romania.

Reprezentanti ai sectorului public si privat, alaturi de autoritati locale si europene au vorbit despre nevoia de eficientizare a consumului de alimente si de schimbare a comportamentului alimentar pentru diminuarea risipei, in contextul in care circa 40 la suta din populatia Romaniei traieste la limita si sub limita saraciei, conform rapoartelor Organizatiei Natiunilor Unite.

Potrivit statisticilor oficiale, Romania arunca circa 2,5 milioane de tone de alimente pe an, situandu-se pe locul 9 in randul celor 27 de state incluse in datele Eurostat pentru 2015, cu o cantitate de hrana risipita de 129 kg/persoana/an. In tara noastra, peste 4,8 milioane de romani traiesc la limita saraciei si intampina dificultati in procurarea hranei zilnice. La nivelul Uniunii Europene, risipa alimentara a depasit 89 de milioane de tone anual. Foametea si malnutritia afecteaza circa 24,5 la suta din populatia Uniunii Europene.

Asociatia ,Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor’ este prima banca de alimente infiintata dupa modelul organizatiilor de profil din Uniunea Europeana si conform cu principiile Federatiei Europene a Bancilor de Alimente. Aceasta va recupera sistematic de la agenti economici si producatori agro-alimentari produse excedentare alimentare si produse de igiena aflate in termen de valabilitate, le va depozita si redistribui gratuit organizatiilor care ofera servicii persoanelor aflate in dificultate, fara putere de cumparare (familii fara venituri, parinti singuri, persoane fara adapost, persoane cu dizabilitati, batrani etc), din Bucuresti si din judetele Ilfov si Prahova. Alimentele usor perisabile, aflate in termen de valabilitate (lactate, branzeturi, carne proaspata etc) vor fi distribuite prin intermediul cantinelor sociale.

Pana la jumatatea anului 2017, asociatia vizeaza evaluarea a 150 de organizatii non-profit si centralizarea nevoilor entitatilor eligibile, respectiv incheierea de parteneriate cu companii din industria bunurilor de larg consum si identificarea de donatori care pot sustine functionarea sistemului de colecta si distributie de produse. Organizatia va demara un program de educare a copiilor si tinerilor, in scolile din capitala, pana la sfarsitul anului viitor.

gabriel-sescuGabriel Sescu, presedintele Asociatiei ,Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor’:
“Era necesar ca si in Romania sa existe o entitate abilitata sa colecteze produse din lantul logistic agroalimentar. Ceea ce ne-am propus sa facem nu e usor, e un demers in care este esentiala implicarea partenerilor din intregul lant de productie-distributie a bunurilor de larg consum. Am ales sa mergem in linie cu viziunea si misiunea Federatiei Europene a Bancilor de Alimente, ceea ce va ajuta ca Romania sa se alature intr-un orizont de timp relativ scurt celorlalte tari din Europa care lupta activ impotriva risipei de alimente – pe de o parte, printr-o mai buna gestionare a recuperarii alimentelor care risca sa fie irosite, pe de alta parte, prin diminuarea impactului saraciei in randul populatiei. In fapt, activitatea asociatiei vine in intampinarea initiativelor caritabile, legal constituite, ce sprijina populatia care se lupta cu saracia si cu riscul de excluziune sociala. Spiritul acestei initiative este sa oferim hrana oamenilor. In conditiile in care 40 la suta dintre romani se duc la culcare infometati, alimentele care devin deseu sau se pierd sunt nu doar o oportunitate pierduta de a-i hrani, ci si o irosire de resurse de sol, apa, energie si forta de munca. Lupta pentru a impiedica trimiterea alimentelor comestibile la groapa de gunoi ar trebui sa mobilizeze toate partile care pot ajuta ca acest sistem sa functioneze.”

Vincent Guilbert, project manager in cadrul Federatiei Europene a Bancilor de Alimente:

In Romania, unde peste 4,8 milioane de oameni nu isi pot asigura o masa decenta nici macar o data la doua zile, conceptul de banca de alimente poate avea un rol major in reducerea foametei prin lupta impotriva risipei de alimente si apelul la solidaritate. Este motivul pentru care FEBA sprijina initiativa Asociatiei ‘Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor’ din Bucuresti, insa stim ca un proiect atat de ambitios nu se poate concretiza fara implicarea tuturor partilor din sectorul public si cel privat.

Gabriel Andronescu, director general CHEP Romania, ambasador FEBA:

gabriel-andronescu“La nivel european, CHEP sprijina misiunea FEBA in mod sustinut din 2015 prin voluntariat, echipamente, organizare logistica si facilitarea de parteneriate viabile intre bancile de alimente si companiile din Supply Chain alaturi de care lucram – furnizori si producatori de bunuri de larg consum, lanturi din comertul modern si transportatori. Prin acest proiect, ne vom extinde contributia in acest sens si in Romania.”

Conferinta a reunit responsabili si specialisti in probleme de risipa alimentara din Romania si de la nivel european: Florin-Alexandru Alexe, membru al Camerei Deputatilor si initiatorul propunerii legislative privind diminuarea risipei alimentare, Ionut Nica, sef serviciu Politici de Calitate in cadrul MADR, Vlad Dumitru, Secretar General Adjunct al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Vincent Guilbert, Manager Proiecte si Yesim Broet, Parteneriate Private in cadrul Federatiei Europene a Bancilor de Alimente, Gabriel Sescu, presedintele Asociatiei ,Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor’, Gabriel Andronescu, Country General Manager CHEP Romania, partener strategic al proiectului, alaturi de reprezentanti ai unor companii producatoare de bunuri alimentare, retaileri si organizatii non-profit.

***
Despre Asociatia ,Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor’:
Asociatia ,Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor’ a fost infiintata in luna iulie 2016, din dorinta membrilor fondatori de a pune in slujba societatii un instrument prin care produsele alimentare si de igiena personala aflate in termen de valabilitate, precum si cele care nu mai sunt necesare detinatorilor, dar care sunt bune pentru utilizare, sa fie colectate, depozitate corespunzator si apoi redistribuite gratuit organizatiilor care ofera servicii persoanelor defavorizate. Mai multe informatii despre misiunea si obiectivele organizatiei pot fi consultate pe www.bancapentrulimente.ro.

Despre CHEP:
CHEP Pooling Services Romania este subsidiara liderului mondial in servicii de reutilizare prin inchiriere a paletilor si containerelor si parte a grupului Brambles. CHEP ofera o gama de solutii logistice si servicii de consultanta care cresc performanta activitatilor logistice si a celor promotionale, cu beneficii precum cresterea disponibilitatii produselor pentru consumatorii finali si reducerea costurilor operationale. De asemenea, modelul CHEP este unul sustenabil in esenta, reducand impactul poluant asupra mediului, prin recircularea permanenta a paletilor. Compania deserveste local atat clienti internationali, cat si producatori locali, din domenii precum: produse de curatenie si igiena personala, bauturi, produse alimentare proaspete si uscate, lactate, ulei si consumabile din hartie. Pentru informatii suplimentare, vizitati www.chep.com/ro.

Contacte
Gabriel Sescu
Presedinte Asociatia ,Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor’
gabriel.sescu@bancapentrualimente.ro
0723 246 868

Nicoleta Vasile
Marketing & Sales Coordinator CHEP Romania
nicoleta.vasile@chep.com
0737 505 260