Irimescu: Fermierii romani au costuri foarte mari cu energia in sere; ar trebui sa utilizam tehnologie mai eficienta

0
293

website builder

Fermierii romani au costuri foarte mari de productie pentru legumele din sere, pe timpul iernii, in special din cauza cheltuielilor cu energia, de aceea cred ca este nevoie sa utilizam noi tehnologii, pe care le putem cumpara cu bani europeni, a declarat, joi, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. El a participat la un seminar organizat de Ambasada Olandei la Bucuresti in cadrul Targului INDAGRA.

Potrivit ministrului, Romania ar trebui sa beneficieze de experienta fermierilor olandezi, care, cu ajutorul unei tehnologii imbunatatite, au ajuns sa plateasca pentru energie doar 25% din costurile de productie ale legumelor in sere, in timp ce, in Romania, aceste cheltuieli sunt de 75%.

Olanda este principalul investitor in agricultura Romaniei, activand in principal pe partea de productie a laptelui si cu un aport important in tot ceea ce inseamna noi tehnologii, de la cresterea pasarilor la cresterea vacilor de lapte. Speram sa ne sprijine in urmatoarea problema: pe perioada iernii, noi nu reusim sa producem legume in Romania din cauza costurilor foarte mari cu energia, ori solutiile dezvoltate de olandezi permit eficientizarea productiei de legume si pe perioada iernii. Speram sa realizam cu producatorii romani o retehnologizare”, a spus ministrul roman de resort.

Irimescu a amintit ca exista fonduri europene destinate special pentru acest tip de proiecte, iar olandezii ne-ar putea ajuta sa realizam proiecte prin care sa atragem bani europeni pentru a cumpara tehnologie.

Cei din Olanda, chiar daca nu au clima friguroasa din Romania, au cu energia doar 25% din costurile produselor din sera, iar in Romania aceste costuri sunt de 75%. Romania, care este si aproape de Turcia, are o mare problema pe perioada de iarna sa faca fata concurentei rosiilor din Antalya, unde temperaturile nu scad sub 10 grade niciodata”, a continuat oficialul guvernamental.

Irimescu a mai aratat ca marii fermieri romani deja au inceput sa vada importanta utilizarii unei tehnologii inalte. El a relatat ca, recent, a vazut in cadrul unei vizite la producatorii de sfecla din Brasov faptul ca acestia folosesc o combina de ultimul tip, in valoare de o jumatate de milion de euro, care, la o singura trecere, realizeaza toate activitatile necesare pentru respectiva cultura.

“Deci iata ca marii producatori romani au inteles importanta tehnologiei si reusesc sa se alinieze la cerintele si standardele europene”, a continuat ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, si micii fermieri ar trebui sa treaca la o tehnologie imbunatatita, in conditiile in care, in prezent, chiar daca au produse de foarte buna calitate, ei nu reusesc de fiecare data sa respecte standardele de igiena de la nivelul producatorilor mari.

“Mai este o categorie mica, a fermierilor de semi si subzistenta, care au insa un alt rol, acela de a mentine mediul rural viu, au rolul foarte important de a reusi sa faca o agricultura cu mijloace reduse tehnologic. Mi s-a pus intrebarea: oare este bine sa supramodernizam satele, sa facem orase din sate? Nu este bine oare sa pastram traditionalismul satului romanesc? Este o intrebare foarte grea. Pe de o parte, nu poti sa nu gandesti un sistem de apa curenta, canalizare si toalete moderne — sa nu uitam faptul ca, recent, presa a mentionat faptul ca Romania este pe ultimul loc la aceasta caracteristica. Dar cred eu ca este foarte important sa-i incurajam pe acesti mici producatori sa devina din ce in ce mai performanti. Au produse foarte bune, dar nu intotdeauna, neavand dotarea tehnologica necesara, reusesc sa respecte standardele de igiena de la nivelul producatorilor mari. Una este cand produci intr-o fabrica de inox, cu totul controlat, si alta este in mediul rural, unde mai este si o musca. Trebuie sa ne gandim si la sanatatea consumatorilor, dar, cu investitii minime si prin asociere si cooperativa, cred ca se poate ajunge ca si micii producatori, cu produse de foarte buna calitate, sa ajunga pe piata si pe masa consumatorilor de la oras”, a adaugat Irimescu.

In cadrul evenimentului organizat de Ambasada Olandei la Bucuresti sunt prezentate noutatile oferite de aceasta tara in trei subsectoare agricole importante: lapte, horticultura in spatii protejate si pomicultura, la care se adauga o sectiune de finantare.