Eticheta inteligenta alegerea smart intr-o piata cu o competitie acerba

0
358

Lantul frigorific, definit ca transportul si depozitarea neintrerupta a bunurilor perisabile in conditii de temperatura controlata de la producator la consumatori, este problema tuturor, dar responsabilitatea nimanui.

Cresterea rapida a serviciilor logistice cu lant frigorific a condus la fragmentarea partilor interesate, la reducerea raspunderii si la aparitia practicilor care mai degraba mascheaza problemele decat abordeaza cauzele fundamentale. In consecinta, pierderile rezultate din incalcarea lantului rece sunt acceptate ca parte integranta a activitatii.

Potrivit unui studiu al Organizatiei Alimentare si Agricole (FAO), mai mult de 50% din pierderile de alimente la nivel mondial au fost atribuite unor operatiuni in lanturi slabe sau inexistente.

Rapoartele separate de la FAO estimeaza ca aproape 1,3 miliarde de tone, sau o treime din greutatea tuturor alimentelor produse la nivel mondial pe an, se pierd intr-un anumit punct al lantului alimentar inainte de a fi chiar consumate de fiinte umane cantitate suficienta pentru a alimenta tei miliarde de oameni pe aceasta planeta.

Un raport al Universitatii din Nottingham a aratat ca alimentele perisabile mentinute la o temperatura de 25°C timp de o ora ar suferi aceeasi rata de deteriorare ca aceleasi alimente pastrate la o temperatura de 1°C timp de o saptamana.

De asemenea, partile interesate din lantul rece au neglijat faptul ca impactul cumulat al abuzurilor de temperatura are impact asupra calitatii generale si prospetimii produselor alimentare perisabile vandute consumatorilor.

In absenta unui sistem de urmarire a fluctuatiilor de temperatura din lantul frigorific de la poducatori la consumatori, partile interesate presupun ca sunt acceptabile mici incalcari ale temperaturii de control, fara a intelege ca efectele cumulative ale micilor incalcari in fiecare parte provoaca o agravare a alterarii alimentelor pe rafturile supermarketurilor.

In primul rand, nu exista o metoda cu costuri reduse de urmarire a produselor perisabile de la producator la consumator. Punctele critice de-a lungul fiecarei parti a lantului rece nu pot fi monitorizate cu exactitate. Astfel de puncte critice pot aparea din incarcarea hranei refrigerate in camioane care nu au fost bine racite in prealabil, fluxul redus de aer in camioane si in spatiile de depozitare, expeditiile cu mai multe puncte de descarcare.

Cel mai grav, expunerea intermitenta la temperaturi ridicate duce la deteriorarea cumulativa a alimentelor perisabile, ceea ce reduce prospetimea alimentelor si, mai rau, acest lucru nu poate fi detectat. Lipsa unor mecanisme adecvate de monitorizare pentru pachetele de alimente individuale inseamna, de asemenea, ca nu exista nicio modalitate de a face distinctia intre alimentul salvabil si cel care nu poate fi salvat in cazul unei incalcari a temperaturii. Acest lucru duce adesea la scoaterea, din motive de siguranta, de palete intregi de transporturi alimentare.

In ultimii ani s-au inregistrat progrese enorme in domeniul etichetelor inteligente pentru indicatorii de temperatura (TTI). Noile inovatii utilizeaza cantitati mici de cerneluri care sunt activate de schimbarile de temperatura.

Aceste cerneluri sunt incapsulate in etichetele inteligente si nu intra niciodata in contact cu alimentele subiacente, chiar daca acestea sunt, de asemenea, certificate bio-compatibile cu industria alimentara de catre autoritatile de reglementare. Cernelurile de activare sunt proiectate sa schimbe culoarea sau sa stearga anumiti marcatori de pe etichete atunci cand a aparut o incalcare a temperaturii cumulate.

Avantajul utilizarii etichetelor inteligente TEMPIX este ca fiecare pachet (de carne cruda, peste, pasari etc.) poate fi acum urmarit individual pentru respectarea lantului rece. Etichete suplimentare pot fi aplicate si pe paleti sau cutii de carton pentru inspectii vizuale. Aceste etichete inteligente sunt aplicate la productia de carne sau peste, inainte de a fi transportate prin intermediul lantului rece.

In general, reactia etichetei inteligente la incalcarea lantului rece este in functie de diferenta de temperatura dintre temperatura de control si temperatura ambianta, precum si durata abuzului de temperatura. Cu cat diferenta de temperatura este mai mare, cu atat mai rapid vor fi modificarile de pe etichet inteligenta. In mod similar, cu cat este mai mare perioada de abuz de temperatura, cu atat mai semnificative sunt modificarile de pe eticheta.

Avantajul acestor etichete inteligente este ca acestea masoara ceea ce este cel mai important in asigurarea lantului rece: abuzul de temperatura cumulat. Dupa cum s-a mentionat anterior, cumulativ abuzul de temperatura in lantul rece are impact asupra calitatii generale si duratei de conservare. Pentru a evalua daca au avut loc incalcari ale lantului rece in timpul oricarei faze de transport, partile interesate trebuie doar sa verifice vizual daca etichetele inteligente sunt intacte la punctul de primire si predare a bunurilor.

Daca a avut loc abuzul de temperatura, o simpla inspectie vizuala va fi capabila sa identifice la fata locului zonele problematice in lantul rece.

Prezenta etichetelor inteligente pe toate pachetele de alimente sensibile la temperatura va atentiona, de asemenea, partile interesate din lantul rece pentru a avea mai multa grija atunci cand manipuleaza aceste produse.

In prezent, furnizorii de logistica din lantul rece nu acorda suficienta atentie variatiilor mari de temperatura care apar in timpul transportului si presupun ca, atata timp cat temperatura este in intervalul de control in timpul procesului de predare, se considera ca si-au indeplinit partea din contract.

Noua generatie de etichete inteligente TEMPIX le ofera, de asemenea, producatorilor si comerciantilor o flexibilitate extraodinara in modul in care doresc sa exercite controlul asupra lantului lor rece. Pe masura ce marcajele de avertizare de pe eticheta sunt tiparite termic, utilizatorii au flexibilitatea de a seta cand se sterg marcajele, pentru a se oferi o anumita flexibilitate. Aceste ajustari pofi facute cu software-ul existent pentru imprimanta.

Cheltuielile scazute vor permite adoptarea
Pentru ca noile tehnologii si solutii sa fiea doptate de industrie, costurile trebuie sa fie rezonabile, astfel incat investitiile sa poata fi justificate pe termen lung. Avantajul cheie al acestor etichete inteligente TEMPIX este ca pot sa atinga un pret foarte scazut atunci cand sunt aplicate pe scara larga si, pe termen lung, probabil costurile vor mai scadea.

Acestea sunt semnificativ mai ietine decat etichetele inteligente RFID, deoarece nu sunt implicate piese electronice. Aceste sisteme se bazeaza pe marcaje vizuale sau schimbari de culoare pentru a avertiza partile interesate de abuzul de temperatura. Nu sunt necesare echipamente speciale pentru citirea etichetelor inteligente, iar in unele cazuri, scanerele de coduri de bare existente sunt suficiente pentru a stabili daca temperatura in lantul rece a fost mentinuta.

Etichetele smart care compun cerneluri sensibile la temperatura permit fiecarui pachet de carne proaspata sa fie monitorizat in mod individual.
Odata cu adoptarea acestor noi etichete inteligente, retailerii pot prelungi termenul de valabilitate al produselor sensibile la temperatura, pot spori loialitatea marcilor punand accentul pe siguranta alimentelor si genereaza venituri mai mari vanzand mai multe produse.

Schimbarile climatice si incalzirea globala au, de asemenea, o cauza si un efect asupra sistemului nostru alimentar global. Pentru a alimenta populatia globala, care dupa estimari o sa creasca de la 7 miliarde de persoane la 10 miliarde pana in 2050 si daca se mentine nivelul actual al deseurilor alimentare, va trebui sa marim productia noastra de alimente cu pana la 70%.

Si totusi, solutia la problemele noastre in viitor exista deja astazi – daca lanturile frigorifice sunt bine asigurate, avem mai mult decat suficienta hrana care este cultivata astazi pentru a hrani populatia de maine.

SC KIMET SRL
Str. Garii nr.64 | 525400 Tg. Secuiesc, jud.CovasnaTel/Fax: 0744-504189 | Email: tempix@kimet.ro | www.kimet.ro