Masurarea in timp real a oxigenului dizolvat din bauturi

0
228

Un nou tip de senzor permite determinarea valorii unor marimi specifice in doua intervale de masurare diferite.

Pentru a masura fie in intervalul de urmarire (de la 0 parti la un miliard la 2.000 de parti la un miliard), fie in intervalul larg (de la 0 parti la un milion la 22,5 parti la un milion), este necesara doar o schimbare rapida a capacului / grilei senzorului.

Oxigenul este un element dificil de controlat; dar, cu echipamentul de masurare corect, acesta poate fi tinut sub contol, permitand fabricilor de bauturi sa garanteze o calitate buna pentru produsul lor si sa creasca longevitatea loturilor.

Oxigenul dizolvat in bauturi poate reactiona cu anumite componente ale bauturilor, ceea ce poate determina modificari ale culorii si gustului acestora. Masurarea nivelului de oxigen dizolvat (DO) in timpul productiei contribuie la asigurarea calitatii produsului si ajuta la minimizarea potentialului de coroziune care apare in dozele metalice si in recipientele de depozitare.

Senzorul Oxy 510 al fimei austriece Anton Paar, producator de instrumente de masurare de inalta precizie si cel mai important furnizor mondial de echipamente de masurare pentru industria bauturilor alcoolice, masoara in timp real oxigenul dizolvat in lichide si ofera masuratori exacte, fara erori, pe parcursul intregului proces de productie, fie in intervalul de urmarire (de la 0 parti la un miliard la 2.000 de parti la un miliard), fie in intervalul larg (de la 0 parti la un milion la 22,5 parti la un milion).

Comutarea intre intervalele de masurare se face convenabil prin simpla schimbare a capacului senzorului. Capacele senzorilor utilizeaza tehnologia Toolmaster si sunt detectate automat de senzor, ceea ce permite transferul facil al tuturor parametrilor catre senzor. Acest lucru reduce erorile umane si permite schimbul rapid al capacului.

Functia Statemasterfeature, cu care este dotat senzorul Oxy 510, ofera informatii despre starea curenta a senzorului si durata de viata ramasa corespunzatoare capacului senzorului. Schimbarea capacului senzorului este, prin urmare, un eveniment previzibil care poate fi planificat pentru perioadelde intrerupere programate.

Oxy 510 este conceput pentru a indeplini toate cerintele stabilite prin ghidul EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group). Oxy 510 poate fi adaugat cu usurinta la echipamentele de masurare ale Anton Paar deja existente, la unitatile de evaluare si poate fi conectat la software-ul de achizitie a datelor fara a fi nevoie de echipamente suplimentare.

Datorita designului sau robust si igienic, senzorul necesita o intretinere minima pe tot parcursul duratei sale de viata si contribuie la mentinerea scazuta a costurilor si timpilor de intretinere.

Calibrare simpla cu un punct in aer pentru a determina panta.
Pentru cei care prefera metoda amperometrica de masurare a nivelului oxigenului dizolvat in lichid (adica daca nu exista oxigen, nu exista semnal), acestia pot opta pentru senzorul Orbisphere de la Hach ce garanteaza un nivel zero real stabil in timp. Experienta practica si din laborator arata ca se poate obtine o precizie de pana la ± 0,1 ppb cu acesti senzori amperometrici.

Avantajul oferit de senzorul amperometric Orbisphere este acela ca necesita numai o calibrare simpla cu un punct in aer pentru a determina panta, datorita „nivelului zero real” al acestuia. Majoritatea senzorilor amperometrici necesita o calibrare regulata pentru punctul zero si pentru panta, frecventa de recalibrare fiind cuprinsa, de obicei, intre 1 si 3 luni pentru alti senzori amperometrici, pe cand senzorul Orbisphere necesita numai o calibrare in aer in timpul intretinerii semestriale.

Prin comparatie, sistemele optice existente pretind ca necesita calibrare o data la doi ani. Conditia necesara pentru atingerea acestei frecvente de doi ani este insa aceea ca sistemul sa functioneze numai timp de 12 ore pe zi; prin urmare, este oprit pentru restul timpului si este configurat sa ofere puncte de date odata la 30 secunde.

Totusi, in realitate, sistemele sunt in general configurate sa functioneze continuu si sa ofere puncte de date o data la 5 secunde, fapt pentru care rezulta o abatere usoara in timp, care va trebui corectata cu o noua calibrare sau cu o reglare de abatere o data la sase luni.