Berarii Romaniei, peste media europeana privind informarea consumatorilor in legatura cu valoarea energetica a produselor

0
103

Asociatia Berarii Romaniei anunta ca 76% din berile aflate in portofoliile membrilor sai au mentionata pe eticheta, fie in varianta ei fizica, fie in varianta ei online , valoarea energetica corespunzatoare pentru 100 ml de produs.

Incepand din anul 2015, membrii Asociatiei Berarii Romaniei au ales sa aplice voluntar Regulamentul UE 1169/2011, referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

bere_ceai, artizanale, alcooliceAstfel, pe parcursul a mai bine de patru ani, informatia privind valoarea energetica corespunzatoare pentru 100 ml de produs a fost inclusa progresiv pe etichete, fie in varianta lor tiparita, fie in varianta lor online, astfel incat consumatorii romani o pot regasi in prezent in cazul a 76% din produsele care apartin Berarilor Romaniei.

Acest demers al membrilor Berarii Romaniei reafirma respectul pe care producatorii locali de bere il au pentru dreptul la informare al consumatorilor romani, avand in vedere faptul ca Regulamentul UE 1169/2011 nu se aplica bauturilor cu o concentratie alcoolica de peste 1,2%, in consecinta el nefiind obligatoriu pentru berea cu alcool comercializata in Romania.

“Berarii Romaniei sunt sustinatori constanti ai dreptului la informare al iubitorilor romani de bere. De aceea, in mod voluntar, au decis sa ofere consumatorilor informatii relevante pentru ca acestia sa faca alegeri in cunostinta de cauza si in concordanta cu stilul lor de viata. Valoarea energetica a produsului este o informatie care vine in completarea listei ingredientelor de fabricare la care consumatorii aveau deja acces de foarte multi ani, demonstrand faptul ca Berarii Romaniei actioneaza in spiritul transpatentei si respectului fata de consumator”, a declarat Julia Leferman, Director general Asociatia Berarii Romaniei.

Demersul Berarilor Romaniei este parte integranta a angajamentului asumat la nivel european, in 2015, de catre organizatia Berarii Europei, de a aplica voluntar Regulamentul UE 1169/2011 in randul celor peste 9.500 producatori de bere europeni pe care ii reprezinta.

berii artizanaleDupa aproape cinci ani de demers neintrerupt, Berarii Europei au raportat recent nivelul atins de integrare pe etichete a valorii energetice a produselor. Astfel, aplicarea voluntara a Regulamentului UE a facut ca in prezent 60% din berile comercializate in Europa sa aiba mentionata pe eticheta, fie in varianta ei fizica, fie in varianta ei online, valoarea energetica corespunzatoare pentru 100 ml produs.

In ambele cazuri, si la nivel local, si la nivel european, obiectivul de implementare stabilit pentru perioada 2015 – 2019 a fost depasit. Demersul va continua insa pana in momentul in care ponderea de implementare va atinge 100%.


Despre Asociatia Berarii Romaniei
Asociatia Berarii Romaniei reprezinta un veritabil simbol al sectorului berii de la noi din tara. In cei 15 ani de existenta, Asociatia Berarii Romaniei s-a impus atat la nivel local, cat si international, ca o voce comuna a membrilor sai, reusind sa transmita mediului de afaceri, consumatorilor si institutiilor statului, valorile care ii guverneaza deopotriva.

Membrii sai actuali sunt importanti producatori de bere din Romania: BERGENBIER SA, HEINEKEN Romania SA, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES si MARTENS, alaturi de microberaria CLINICA DE BERE. Impreuna, cei sase producatori furnizeaza 85% din cantitatea de bere consumata in Romania. Totodata, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA si ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE HAMEI DIN ROMANIA.

Cele douasprezece fabrici de bere, dintre care doua microberarii, apartinand membrilor Asociatiei sunt situate in Ploiesti, Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, Pan¬telimon, Timisoara, Buzau, Brasov si Galati, iar cele doua microberarii sunt situate in Cluj-Napoca si Timisoara.Despre Berarii Europei
Incepand cu anul 2008 Asociatia Berarii Romaniei a devenit parte a marii familii a producatorilor de bere europeni, reprezentati prin organizatia Berarii Europei, fondata in 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociatiile nationale ale berarilor din statelor UE, alaturi de Norvegia, Elvetia si Turcia. Organizatia reprezinta interesele a peste 9.500 de producatori de bere din Europa in fata diferitelor institutii si organizatii internationale. Mai mult, Berarii Europei reprezinta si apara interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de munca datorita productiei si vanzarii berii.

Despre piata locala a berii in 2018
• Piata berii a inregistrat o crestere de 3%, ajungand la un volum de 16,6 milioane Hl
• Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 litri
• 97% din berea consumata in Romania este produsa local
• 70% din ingrediente provin din agricultura Romaniei
• Segmentul berilor fara alcool, in crestere cu 30%
• In ultimii patru ani, ambalajul de sticla a crescut cu 3,65 pp, iar cel PET a scazut cu 5,83 pp