“Mituri discreditate pe termen lung”: Raport belgian criticat pentru ”criticarea dietei vegane”

0
vegane

Un grup de dieteticieni si medici americani au facut public un raport realizat de medicii belgieni, in care acestia din urma declara ca dieta vegana utilizata in cresterea si dezvoltarea copiilor este “neetica” si ar trebui sa fie catalogata drept fapta penala.

Un raport al Academiei Regale de Medicina din Belgia arata ca veganismul este “nepotrivit pentru copiii nenascuti, copii, adolescenti, femei gravide si pentru cele care alapteaza”.
Profesorul Georges Casimir, care a condus comisia care a scris raportul, a declarat ca parentingul vegan ar trebui calificat drept “non-asistenta pentru o persoana in pericol”, fapta care este prevazuta in Codul penal belgian si care este pedepsita cu inchisoarea de pana la doi ani. Aproximativ unul din trei copii belgieni traiesc in familii vegane.

El a mai afirmat ca in cazul dezvoltarii copiilor exista “cerinte mai mari pentru proteine si acizi grasi esentiali” si ca acesti nutrienti trebuie sa provina de la produse de origine animala.

“Eronat si inselator”
Dar intr-o scrisoare adresata Academiei Regale de Medicina din Belgia, Comitetul Medicilor pentru Medicina Responsabila (Physicians Committee for Responsible Medicine), o organizatie non-profit din SUA ce reuneste mai mult de 12.000 de medici, se afirma ca raportul belgian este “slab construit din punctul de vedere al dovezilor stiintifice”, continand “mituri despre diete vegane de mult timp discreditate”. In scrisoare se mai afirma ca declaratiile-cheie si concluziile raportului “nu s-au bazat pe dovezi stiintifice si rezultatele fiind atat eronate, cat si inselatoare”.

“Dezinformarea practicata de Academia Belgiana ar putea avea ca rezultat descurajarea oamenilor in a mai folosi diete pe baza de plante pentru a-si imbunatati sanatatea”, a spus Susan Levin, membra a Comitetului Medicilor. ”Studiile arata ca cei care mananca diete vegane au un aport mai mult decat suficient de proteine, calciu, fier si alti nutrienti. In acelasi timp, doar 3% dintre tinerii adulti flamanzi intalnesc recomandari zilnice pentru a consuma legume. Belgienii din toate grupele de varsta au, de asemenea, un aport scazut de fibre – un nutrient important care se gaseste numai in plante si care poate ajuta la controlul greutatii, la scaderea colesterolului si chiar la prevenirea cancerului. Autoritatile sanitare ar trebui sa incurajeze mai mult consumul de alimente pe baza de plante – si nu sa-l descurajeze,” se arata in scrisoare.

“Dietele vegane satisfac nevoile nutritive”
Comitetul Medicilor a explicat ca dietele vegane sunt extrem de cunoscute in ceea ce priveste avantajele pentru sanatate, pe care le ofera. Acesta a citat un raport al Academiei de Nutritie si Dietetica (AND) – cea mai mare organizatie mondiala de profesionisti in domeniul alimentatiei si nutritiei – care spune ca dietele vegane sunt “adecvate si satisfac nevoile nutritive si promoveaza o crestere normala in toate etapele ciclului de viata, inclusiv in sarcina si in in timpul alaptarii, in copilarie, adolescenta, la varsta adulta si pentru sportivi”.

Raportul belgian sugereaza ca dietele vegane ar putea fi deficitare in proteine de inalta calitate, in vitaminele D si B12, in calciu, fier, zinc, iod si acizi grasi. Ca raspuns, Comitetul Medicilor a declarat ca oamenii care mananca diete vegane au primit un aport de proteina de doua ori mai mare decat necesarul corpurilor lor si ca primesc valori medii mai mari decat valorile recomandate pentru vitaminele B12 si D, calciu, omega-3 grasimi, fier si zinc.

“Singurul nutrient esential care nu este obtinut in mod esential intr-un model dietetic vegan este vitamina B12, care nu este produsa nici de plante, nici de animale, ci de bacterii. Se poate obtine cu usurinta dintr-un supliment alimentar”, a spus Levin.

Comitetul Medicilor a sustinut ca acei copiii, adolescentii si femeile insarcinate care au urmat diete vegetariene, au consumat adesea diete mai nutritive decat colegii lor non-vegetarieni.

S-a observat ca acei copii care mananca astfel de diete ”consuma mai putin grasimi saturate si colesterol si mai multe fibre si vitamine si este mai putin probabil ca sa devina supraponderali sau obezi. In ceea ce priveste sarcina, rezultatele precum greutatea la nastere si durata sarcinii, sunt similare intre mamele vegetariene si non-vegetariene”.

“A nu oferi copiilor un drum mai sanatos in viata este de nejustificat”
Studiile au aratat ca, de asemenea, dietele bazate pe plante pot reduce riscul de aparitie al unor probleme de sanatate legate de regimul alimentar – inclusiv bolile cardiace, cancerul, obezitatea si diabetul – care sunt in crestere pe plan mondial.

“Este clar ca toti copiii din Europa, America si din intreaga lume sunt in pericol din ce in ce mai mare de a fi afectati de probleme de sanatate legate de o dieta bogata in carne si produse lactate”, a declarat presedintele Comitetului Medicilor, Neal Barnard. “A nu oferi copiilor un drum mai sanatos in viata este de nejustificat”.

In scrisoare s-a mai mentionat ca: “Avand in vedere beneficiile pentru sanatate care vin impreuna cu consumul unei diete vegane, Académie Royale de Médecine de Belgique ar putea fi calificata ca nepasatoare fata de tot ceea ce ar incuraja o astfel de alimentatie pentru cetatenii sai, inclusiv parintii cu copii si copiii”.