Biofilme-probleme si solutii pentru detectie, eliminare si preventie

Prezenta biofilmelor in sistemele alimentare este un risc grav pentru sanatatea publica. Biofilmul este un grup de microorganism care se ataseaza pe orice tip de suprafata, si care produce un numar de substante polimerice extracelulare (EPS) care le ofera protectie impotriva conditiilor nefavorabile de mediu.

Asta inseamna ca aceste substante polimerice fac biofilmele rezistente si formeaza o bariera impotriva curateniei standard si a procedurilor de dezinfectie, ceea ce va face biofilmul mult mai greu de eliminat.

Biofilmul devine extrem de periculos pentru orice procesator din industria alimentara pentru ca biofilmele maresc sansele de contaminare a produselor si cauzeaza infectii, probleme serioase de igiena si pierderi economice, din cauza alterarii alimentelor. Agentii patogeni alimentari care persista in instalatiile de procesare a alimentelor cresc predominant sub forma de biofilme, nu sub forma de plancton.

Biofilmele nu se pot vedea cu ochiul liber, insa pot fi contracarate de puterea enzimelor
Chiar daca aceste microorganism sunt invizibile ochiului liber, ele pot fi detectate, eliminate si prin folosirea frecventa a enzimelor, formarea de biofilme poate fi prevenita. Procesatorii din industria alimentara pot tine biofilmele departe, prin folosirea unor produse special concepute, care combina tehnologia enzimatica si chimia surfactantilor.

Enzimele sunt proteine care transforma ireversibil materia organica in mici reziduuri solubile in apa. In plus, fiind produse in mod natural, acestea sunt complet biodegradabile si sigure pentru utilizarea pe suprafetele care intra in contact cu alimentele.

BIOFINDER este un produs care detecteaza biofilmele pe suprafetele deschise. Reactioneaza la activitatea microbiana.

Mai jos puteti vedea reactia microbilor la enzime. Biofinder se poate aplica pe orice suprafata, fara a avea efecte corozive.

ENZY JET / ENZY JET PLUS
Preventia si eliminarea biofilmelor
Detergentii cu enzime sunt creati special pentru a elimina biofilmele in sectoarele alimentare, farma si spitale. Acestea actioneaza efficient prin destabilizarea integritatii biofilmului si prin facilitarea eliminarii acestuia, spre deosebire de detergentii si dezinfectantii traditionali. Poate fi folosit singur sau impreuna cu BIOJET, in functie de tipul tratamentului.

BIOJET
Amestec concentrate de enzime special concepute pentru a indeparta biofilmele pe suprafete deschise in industria alimentara si chimica, precum si in domeniul asistentei medicale pe suprafete deschise. Atunci cand este utilizat impreuna cu ENZY JET / ENZY JET PLUS, BIOJET functioneaza eficient pentru eliminarea usoara a biofilmelor. Concentratia ridicata are ca rezultat o eficacitate excelenta la doze mici, ceea ce inseamna economii de cost in tratamentul cu biofilme.

Un ajutor de nadejde pentru sistemele CIP:

ENZYCIP
Curatare + eliminare biofilme (solutie 1-2%)
Blend concentrat de enzime, conceput special pentru controlul si eliminarea biofilmelor in sistemele CIP.
ЕNZYBAC CIP
Actiune de curatare, eliminare de biofilme si dezinfectia sistemelor CIP.
BioCIP & TensioCIP
Tratament enzymatic al sistemelor CIP si eliminarea biofilmelor.

Mai mult de 80% din infectiile bacteriene din randul populatiei sunt associate cu biofilmele si aproximativ 60% din focarele alimentare sunt cauzate de biofilme. Preventia si detectia biofilmelor ar trebui sa devina prioritatea de top in industria alimentara!

Contactati distribuitorul local la:
BIOTREND PLUS at +40 733 961 141, biotrendplus@biokom-trend.com