“Consumatorii au fost indusi in eroare”: BEUC insista asupra faptului ca profilurile nutritionale sunt intarziate cu 10 ani

0
53

Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC) a cerut din nou Comisiei Europene sa interzica industriei alimentare sa mai faca declaratii de sanatate inselatoare, prin neintroducerea de profile nutritive. Potrivit BEUC, Comisia inregistreaza o intarziere de peste 10 ani in aplicarea unor astfel de masuri.

Potrivit BEUC, este ceva obisnuit ca alimentele si bauturile “bogate in zahar, sare sau grasimi” sa poarte mentiuni nutritionale, cum ar fi “bogate in fibre” sau “contin complexul B de vitamine”. Aceste mesaje creeaza ”un halou” de produse sanatoase unor alimente nesanatoase si induc in eroare consumatorii cu privire la continutul nutritional real al alimentelor pe care le cumpara, a insistat BEUC.

BEUC, care numara asociatii pentru protectia consumatorilor din 32 de tari diferite, in randul membrilor sai, a declarat ca amanarea indelungata a introducerii profilelor nutritive a impiedicat limitarea utilizarii revendicarilor de sanatate precum “sursa de calciu” sau “stimuleaza sistemul imunitar” pentru alimentele care sunt bogate in grasimi, sare sau zahar (HFSS).

Profilurile nutritionale ar fi stabilit niveluri maxime pentru substantele nutritive de interes, blocand producatorii de alimente de la a face declaratii de sanatate pentru produse HFSS.

Profilurile nutritionale – “zece ani de intarzieri”
BEUC a insistat ca CE nu a reusit sa actioneze, in ciuda faptului ca este “obligata prin lege” sa publice profilurile de nutrienti.

Organizatia a sugerat ca Regulamentul nr. 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate referitoare la alimente, adoptat in 2006, a impus publicarea profilurilor de nutrienti pana in 2009. Pe 19 ianuarie s-au implinit zece ani de cand CE nu a respectat acest termen, pretinde BEUC.

In schimb, Comisia a initiat o evaluare (REFIT) a Regulamentului privind mentiunile de sanatate, care va examina daca sunt inca necesare profilurile de nutrienti.

“Comisia Europeana a fost, din pacate, surda la apelurile noastre de foarte mult timp. Consumatorii au fost indusi in eroare de nenumarate revendicari, care prezinta alimentele nesanatoase ca fiind optiuni sanatoase in dieta. Comisia ar fi putut opri aceste induceri in eroare de acum 10 ani, daca si-ar fi indeplinit sarcinile “, a declarat Monique Goyens, director general al BEUC.

“Aceasta intarziere este cu atat mai inacceptabila cu cat problemele legate de obezitate sunt in crestere in Europa. Mai mult de jumatate dintre europeni sunt supraponderali si prezinta riscuri mai mari pentru a dezvolta boli cum ar fi diabetul zaharat. Deoarece mesajele atragatoare pot influenta puternic consumatorii atunci cand cumpara alimente sau bauturi, numai produsele sanatoase merita sa poata afisa mentiuni de sanatate.”

CE subliniaza necesitatea unei strategii “pe deplin informate”
Raspunzand acuzelor, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a mentionat ca evaluarea REFIT a legislatiei este inca “in curs”.

“Studiul extern care a contribuit la aceasta evaluare a fost finalizat in iunie 2018”, a declarat purtatorul de cuvant pentru FoodNavigator.

“Documentul de lucru al serviciilor Comisiei se va baza pe acest studiu extern si este planificat sa fie finalizat pana la mijlocul anului 2019.”

Purtatorul de cuvant al CE a subliniat necesitatea de a se angaja cu toate partile interesate intr-un dialog pentru a dezvolta o politica “pe deplin informata”.

“Aceasta evaluare va permite Comisiei sa ia in considerare o strategie de orientare pe deplin informata cu privire la problema nutrientilor. Evaluarea REFIT este doar un pas in acest proces. Partile interesate vor avea oportunitati suplimentare de a se implica in viitoarele evolutii ale politicilor privind profilurile de nutrienti.”

BEUC, totusi, este nerabdator de a vedea rezultate concrete.

“Este necesara adoptarea urgenta a profilurilor nutritionale pentru a permite consumatorilor sa faca alegeri mai sanatoase. Organizatiile de consumatori asteapta publicarea de catre Comisia Europeana a unui raport pe aceasta tema inainte de alegerile europene”, a declarat Goyens.