Boabele prajite de cafea, utilizate zilnic de un numar considerabil de consumatori, pot prezenta pericole chimice, cum ar fi: prezenta reziduurilor de pesticide utilizate de producatorii primari pentru tratarea arborilor de cafea si existente in boabele de cafea (ex. heptaclor), agentilor contaminanti din mediu, precum si a metalelor grele regasite in boabele de cafea, in urma absorbtiei acestora de catre planta, din sol. In urma prelucrarii, pot sa apara si contaminanti (ex. acrilamida) generati pe parcursul procesului de prajire.

Compania procesatoare este obligata sa verifice cafeaua pe care o vinde. Boabele de cafea care sunt procesate pentru a parcurge drumul catre consumator provin din import, insa exista posibilitatea sa fi fost procesate de catre un operator aflat in sectorul alimentar al Uniunii Europene. Acesta din urma foloseste un sistem de gestiune HACCP, care vizeaza analiza riscurilor si punctelor critice de control, pentru a descoperi, printre altele, eventualele pericole chimice asociate activitatii sale.

Proceduri specifice stricte sunt obligatoriu aplicate de catre operatori: curatarea periodica a instalatiilor pentru prevenirea aparitiei contaminantilor din mediu, teste de laborator pentru fiecare transport de materii prime la sosire, controlul prin intermediul sistemelor informatizate a temperaturii de prajire (evitand aparitia acrilamidei) s.a.

Totodata, operatorii efectueaza controale suplimentare, pentru a raspunde clientilor directi, cand cei din urma doresc confirmare privind absenta din produs a unor substante neconforme.

non-lactataAnterior controalelor efectuate de procesatori, autoritatile controleaza boabele de cafea provenite din afara UE si descarcate, spre exemplu, intr-un port comunitar. Deoarece legislatia Uniunii Europene nu prevede derularea de controale privind acest produs, autoritatile publice din tarile membre importatoare sunt libere sa (nu) efectueze controale la frontierele externe ale UE.

Dupa intrarea in spatiul comunitar, aceste produse fac obiectul controalelor oficiale, asemenea tuturor produselor cultivate sau fabricate aici.

Autoritatile publice inspecteaza activitatea operatorilor alimentari (fabrici, spatii de depozitare, restaurante, supermarket-uri), in baza planurilor sectoriale (pentru pesticide, contaminanti etc), verificand totodata metodele aplicate pentru prevenirea si detectarea pericolelor chimice.

Inspectorii au deschiderea de a preleva probe ce urmeaza sa ajunga in laboratoare pentru detectarea existentei unor cantitati periculoase de reziduuri de pesticide ori de contaminanti sau ingrediente alimentare neautorizate, in boabele de cafea crude sau prajite. In vederea identificarii pericolelor chimice, controalele se desfasoara prin decizia statelor membre.