Costurile de etichetare a originii materiilor prime sunt marginale, spune o firma germana

0

Industria spune ca etichetarea originii materiilor prime a produselor este prea scumpa si ar reduce competitivitatea, dar o companie germana enumera pe eticheta originea tuturor ingredientelor sale in mod voluntar – iar costurile sunt marginale, spune aceasta.

Compania germana de produse alimentare congelate Frosta va lista mai mult de 200 de ingrediente la o gama de 90 de produse, care include somon salbatic in foetaj, paella de pui si taitei din Indonezia etc.. Ingredientele sale provin din 35 de tari diferite, si etichetarea se va aplica tuturor ingredientelor –  cum ar fi painea utilizata la prepararea pestelui pane.

  “Am demonstrat astfel ca ceea ce se credea despre acest lucru este gresit”. Seful de relatii publice de la Frosta, Friederike Ahlers, a declarat pentru FoodNavigator ca: “In cazul in care parlamentul UE cere mai multa reglementare, Comisia si grupurile de interese din UE vor sustine ca mai multa transparenta ar face produsele mai scumpe si ca s-ar putea ajunge la o pierdere a unor locuri de munca”.

etichetare2Un raport al UE publicat in luna mai a anului 2015 a estimat ca in cazul aplicarii acestei reglementari costurile de exploatare ar creste intre 10 si 15% pentru sectoarele care nu au ingrediente din mai multe origini diferite, si ar putea ajunge la 30% pentru unele produse.

Dar Ahlers a explicat ca noua tehnologie de imprimare folosita de companie a dovedit ca acest lucru este gresit, costurile suplimentare de etichetare fiind marginale.

”Odata ce dispuneti de toate informatiile – pe care oricum ar trebui sa le avetile avem; datorita politicii noastre, fara aditivi, aplicata din 2003, noi avem aceste date  – procesul de imprimare propriu-zis nu costa mult “.

etichetare3Primul produs care are pe eticheta noile informatii – o friptura pre-gatita – a fost lansat in luna august 2015, dar compania a declarat ca toate produsele sale vandute pe piata germana vor avea pe eticheta toate informatiile referitoare la tara de origine, pana la mijlocul anului 2016.  Compania a decis sa listeze toate aceste informatii in mod voluntar, deoarece a considerat ca trasabilitatea este foarte importanta, si chiar se asteapta sa-si recupereze costurile prin cresterea vanzarilor, ca urmare a transparentei crescute pe care o manifesta.

“Din punct de vedere legal nu trebuie sa fie trecuta tara de origine pe ambalaje. Legea ii obliga doar pe producatorii de legume proaspete, fructe si carne proaspata, precum si pe cei de oua de a furniza informatii clare in ceea ce priveste tara de origine. Dar daca rosiile sunt congelate sau carnea este congelata si apoi este utilizata ca ingredient intr-un alt produs nu mai este obligatorie mentioarea tarii de origine pentru acel ingredient,” a explicat Ahlers.

“E nevoie de un standard al UE”

Grupul de campanii Foodwatch a laudat etichetarea Frosta si a cerut ca acesta sa devina standardul UE.

etichetare4“Avem nevoie de informatii privind originea principalelor ingrediente ale produselor alimentare, astfel incat toti consumatorii sa poata sti astfel de date. Acest lucru aduce mai multa siguranta alimentara, deoarece cerinta de etichetare ar obliga in cele din urma industria alimentara la (…) instituirea unor sisteme de trasabilitate, care sa functioneze”, au mai spus reprezentantiii Foodwatch.

Pe de alta parte federatia din domeniu, Food and Drink Federation, a respins etichetarea obligatorie de origine din cauza complexitatii a aprovizionarii, cu multe ingrediente, diferite si in functie de anotimpuri.

”Ar fi complet imposibil de a utiliza etichete diferite pentru a satisface toate aceste circumstante si ar reduce posibilitatea de alegere a consumatorului prin faptul ca multe produse, neeconomice in aceste conditii, ar fi fortate sa dispara de pe piata, ” a declarat organizatia.

etichetare6Conform raportului UE, aproape 43% dintre respondenti au declarat ca o etichetare detaliata cu privire la originea ingredientelor, ar folosi pentru a favoriza productia nationala sau locala in timp ce doar 13% au spus ca ar folosi noile informatii pentru a se asigura asupra calitatii produsului.