Franta va introduce etichetarea obligatorie de origine pe timp de doi ani

0

Franta va introduce in procedura de testare etichetarea obligatorie a tarii de origine pentru carne si produse lactate, in produsele alimentare preparate, pe timp de doi ani. Masura a divizat industria.

Ministrul Agriculturii, Stéphane Le Foll a confirmat intr-o declaratie data dupa ce comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara al UE, Vytenis Andriukaitis a declarat autoritatilor franceze ca nu se opune unei perioade de proba, pentru aplicarea respectivei masuri. Proiectul de lege trebuie sa obtina acum sprijinul Conseil d`Etat si ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Franta2Detaliile specifice ale modului in care etichetarea v-a fi pusa in aplicare vor fi discutate de jucatori din sector si asociatiile pentru drepturile consumatorilor. Interbev, asociatia patronala franceza care reprezinta procesatorii de carne si de animale, a declarat ca a fost multumita de progresele semnificative facute: “Informatiile adaugate vor permite consumatorilor sa aiba informatii clare si transparente cu privire la produsele pe care le cumpara”.

Organizatia a militat pentru etichetarea originii atat la carnea proaspata, cat si la cea prelucrata, deoarece scandalul “Horsegate” din 2013, cand testarea ADN-ului a gasit carne de cal in lasagna de vita pre-gatita, a dus la o criza de incredere din partea consumatorilor.

Sfarsitul pietei unice?

Dar, organizatia similara pan-europeana FoodDrinkEurope (FDE) a declarat ca regreta profund decizia. “In timp ce initiativa este incadrata ca un” test “si se aplica numai in Franta, aceasta este o masura obligatorie, care va avea un impact de piata imediat, cu consecinte negative considerabile pentru producatori si pentru consumatori; va aduce schimbari impovaratoare in lantul de aprovizionare, dificultati in procesul de etichetare si preturi mai mari,” au declarat reprezentantii FDE.

Mai mult decat atat, de o importanta cruciala in contextul de astazi pentru Europa, aceasta masura protectionista stabileste de asemenea un precedent ireversibil pentru fragmentarea pietei unice a UE pentru produsele alimentare si bauturi.

Franta4Tabara pro-COOL citeaza in mod regulat rezultatele unui sondaj Eurobarometru din 2013, in care 90% dintre respondenti au spus ca este importanta pentru ei originea carnii utilizate in produsele alimentare prelucrate, in timp ce 84% sunt in favoarea originii obligatorii de etichetare pentru lapte, in produse lactate.

Dar cei care se opun COOL spun ca, de fapt, consumatorii nu sunt pur si simplu pregatiti sa-si asume costurile, aratand spre un raport al Comisiei de anul trecut, care a analizat mai multe modele de etichetare si a estimat costurilor fiecaruia. In general, dorinta consumatorilor de a plati pentru informatii suplimentare este ”modesta”, a declarat  raportul.

Franta5Anul trecut, compania germana Frosta, care in mod voluntar a introdus etichetarea originii ingredientelor, declara pentru FoodNavigator ca s-a inregistrat doar o crestere ”marginala” a costurilor de etichetare.

Exista de asemenea, o puternica opozitie la masura si din partea organizatiei de lobby din industria lactatelor, European Dairy Association (EDA), care a criticat Comisia pentru ca nu a reusit sa apere principiile fundamentale ale UE. EDA a declarat ca fabricile de produse lactate din regiunile de frontiera vor fi cele mai afectate, deoarece acestea pot avea pana la cinci statele membre UE in zona lor de colectare a laptelui.

“Comisia Europeana nu a reusit, in mod clar, sa protejeze principiul pietei unice, care dintr-un punct de vedere politic reprezinta cel mai pesimist scenariu pentru Uniune,”, a declarat  secretarul general al EDA, Alexander Anton.

”Acum ne indreptam atentia, anticipand un efect de domino si spre alte state membre. Italia, de altfel, a anuntat ca va trece la masuri similare de etichetare, pentru produsele lactate. Am vazut ca propunerea franceza a devenit virala in Europa,” a declarat Anton

”Guvernul italian a notificat deja existenta unui proiect de decret, iar altele vor urma cu siguranta exemplul francez. Acest lucru se va traduce prin sfarsitul principiului pietei unice pentru lapte si produse lactate “.

Franta6Atat AEA si FDE au pus la indoiala dispozitia in temeiul careia etichetarea originii a fost permisa, argumentand ca mentionarea tarii de origine este permisa numai in conformitate cu legislatia UE, in cazul in care exista o legatura intre anumite calitati de produse alimentare si originea sau provenienta lor.

“Decretul francez nu respecta acest lucru, deoarece legislatia europeana armonizata asigura existenta similitudinii calitatii laptelui, ” a spus Anton.

BEUC: “Conformitate totala” cu legile UE privind etichetarea produselor

Franta8Pe de alta parte, conform organizatiei pentru drepturilor consumatorilor BEUC, legislatia FIC (Food Information to Consumers) , respectiv Reg. CE 1169/2011, permite statelor membre sa introduca etichetarea obligatorie suplimentara in cazul in care exista dovada ca majoritatea consumatorilor considera ca aceste informatii sunt importante.

“Consideram ca decretul francez este pe deplin in conformitate cu regulamentul privind informatiile alimentare, si ca scopul sau principal este de a proteja consumatorii si de a raspunde cererii lor exprimate de mai mult timp, pentru informatii cu privire la originea produselor alimentare pe care le consuma,” se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de directorul general BEUC, Monique Goyens si Alain Bazot, presedintele grupului francez privind drepturile consumatorilor Que Choisir, si adresata presedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Franta10Que Choisir a desfasurat o campanie pentru etichetarea obligatorie a originii impreuna cu asociatia din domeniul agricol FNSEA si cu altii, lansand o petitie on-line in luna februarie a acestui an, prin care solicita etichetarea obligatorie pentru carnea procesata, petitie care, pana in prezent a atras aproape 30.000 de semnaturi.

CLITRAVI, organismul care reprezinta industria de prelucrare a carnii din UE, a solicitat Comisiei sa-si reafirme rolul sau de gardian al tratatului european prin promovarea pietei armonizate. In autorizarea dispozitiilor nationale aceasta masura este un exemplu negativ pentru alte state membre.

“Etichetarea produselor alimentare este o problema armonizata care necesita solutii armonizate”, a spus presedintele sau, Robert Volut.

Franta11Uniunea patronala franceza ANIA a luat o pozitie precauta cu privire la aceasta problema, in luna februarie. Avand in vedere faptul ca 68% dintre exporturile de produse alimentare ale Frantei sunt destinate pietei unice a UE, impactul pe termen mediu privind “situatia economica tensionata si fragila”   este necesar sa fie evaluat, a spus el.