Cum putem citi corect eticheta alimentelor – sfaturi de la un expert in etichetare

0
216

Din suita articolelor publicate zilnic de presa din Romania, pe tema intelegerii datelor tiparite pe eticheta, consumatorii au devenit foarte preocupati de elementele prin care isi pot da seama daca achizitioneaza un produs calitativ sau nu.

Cristian Popa, consultant etichetare si autorul cartii “Etichetarea alimentelor prin exemple”:

“Va pot spune sincer cum procedez eu. Intai ma uit la termenul de valabilitate, sa vad cand expira produsul. Termenul de valabilitate, in special la produsele proaspete, imi doresc sa fie cat mai lung. Ma uit la lista de ingrediente, sa vad ce contine alimentul. De regula nu vreau sa gasesc aditivi sau daca sunt sa nu fie prea multi si sa nu fie ingrediente prea multe. Ingredientele se trec in ordine descrescatoare pe eticheta, adica primul ingredient are ponderea cea mai mare. De regula ultimul ingredient se cheama aroma si este in dozaj foarte mic. Ma mai uit eventual la continutul de sare. Daca produsul are continut ridicat de sare sau grasime. Este o discutie mai ampla, daca analizam tabelul nutritional. Trebuie sa vedem cate grasimi contine produsul, cate dintre acestea sunt saturate, acestea din urma fiind cele nocive.”

Cu cat mai putine elemente, ingrediente pe eticheta, cu atat mai bine pentru iaurturi, este de parere si Dorin Cojocaru, Presedintele Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui – APRIL:

“Baiatul meu are 12 ani si mananca 4 iaurturi pe zi. Simple. Asa s-a obisnuit el. Pe eticheta unui iaurt, trebuie sa scrie urmatoarele: contine lapte si lactoza (bolduit, pentru ca lactoza poate sa fie alergen) si culturi lactice. Acesta este iaurtul care trebuie dat la copil: sa scrie pe eticheta doar lapte si culturi lactice. Daca mai contine si altceva, nu este iaurt. Este altceva. De aceea, pana la 10 ani, nu i-am dat iaurt cu fructe, pentru ca acestea sunt de mai multe feluri. Cu cat inaintezi in complexitatea unui aliment, cu atat ai nevoie si de E-uri, de nutrienti, de conservanti etc.”

Declaratiile au fost facute in cadrul campaniei „Sa intelegem mai bine alimentele”, organizata pe 7 si 8 iunie in Mall Promenada din Bucuresti. Pentru detalii despre urmatoarea intalnire cu specialistii, urmariti stirile RO.aliment.

sa intelegem mai bine alimentele