Retailerii au ajuns la 80% cota de piata in Bucuresti

0
24

Comertul modern detine, in prezent, 80% din piata din Bucuresti, acesta fiind cel mai mare procent din tot teritoriul Romaniei, arata o analiza efectuata de Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, cota de piata a retelelor straine a sarit de 50% in toate regiunile tarii, cea mai mica pondere fiind inregistrata in Moldova, de 54%.

Fluctuatiile sunt destul de mari de la o regiune la alta, principalul factor pare a fi nivelul de dezvoltare economica din acea zona. Daca in Bucuresti se inregistreaza maxima (80%), minima este in Moldova (54%), iar media nationala situandu-se in jurul a 62%. Situatia este justificata prin faptul ca, in Bucuresti, se afla 10-15% din populatia tarii, care are un castig mediu cu peste 30% mai mare ca salariul mediu net la nivel national.

Astfel, indicatorii financiari i-au convins pe comercianti sa se extinda initial aici. Aceasta situatie nu e insa caracteristica doar Romaniei, ci in orice tara retailerii incep extinderea cu cele mai dezvoltate centre urbane.

Prin comert modern ne referim la toate hipermarketurile, supermarketurile, magazinele de discount si proximitate moderna.