Cele mai ieftine alimente din UE sunt comercializate in Romania

0

Cel mai nou raport al Oficiliului European de Statistica (Eurostat) a indicat ca tara noastra avea, anul trecut, cele mai reduse preturi la alimente dintre tarile Uniunii Europene, cu 34,6% mai scazute decat media UE.

Potrivit datelor prezentate, cele mai mari preturi la alimente in toata Europa sunt in Elvetia, la bauturi non-alcoolice si tutun in Norvegia si la bauturi alcoolice in Islanda. Dintre statele-membre, Danemarca are cele mai piperate preturi la alimente, Irlanda la bauturi non-alcoolice, Finlanda la bauturi alcoolice si Marea Britanie la tutun.

Tot Romania are cele mai mici preturi la bauturi non-alcoolice si alcoolice, in vreme ce tutunul este cel mai ieftin in Bulgaria.

Dispersia preturilor la paine, cereale, carne, peste si lactate
Dintre cele 37 de state din Europa, Elvetia are cele mai mari preturi la carne si peste, in vreme ce Norvegia este tara cu cele mai ridicate cotatii la paine, cereale si lactate.

In interiorul blocului comunitar, Danemarca are cele mai mari preturi la paine si cereale, Austria la carne si peste si Cipru la produse lactate.

La celalalt pol, cele mai mici preturi la paine si cereale sunt in Romania, la carne si peste in Macedonia si la produsele lactate in Polonia.

Daca ne referim doar la statele-membre, Romania are cele mai mici preturi la paine, cereale, dar si la carne si peste alaturi de Polonia.