EFSA emite noi recomandari cu privire la fosfati

0
229

Estimarea aportului total de fosfati proveninti din alimente poate depasi nivelul sigur stabilit de EFSA dupa reevaluarea sigurantei acestora. Oamenii de stiinta ai EFSA recomanda, de asemenea, introducerea unor niveluri maxime permise de reducere a continutului de fosfati atunci cand sunt utilizati ca aditivi in suplimentele alimentare, deoarece, cei care consuma respectivele alimente in mod regulat pot fi expusi riscului.

Fosfatii sunt substante nutritive esentiale (o forma de fosfor), care sunt prezente in mod natural in organismul uman si reprezinta o parte esentiala a dietei noastre. Un grup de substante denumite in mod obisnuit “fosfati” sunt autorizati ca aditivi alimentari in Uniunea Europeana. Acestia sunt adaugati la o gama larga de alimente pentru functii “tehnologice” (de exemplu, ca emulgatori, antioxidanti). Unele dintre ele pot fi folosite in alimentele pentru sugari si copiii mici.

Dr. Ursula Gundert-Remy, presedinta grupului de lucru privind fosfati, a declarat:

“Panelul de lucru a reevaluat siguranta fosfatiilor si ai derivatilor acestora, pentru prima data, stabilind o doza zilnica acceptabila de consum [ADI = acceptable daily intake ] de 40 miligrame pe kilogram de greutate corporala [mg / kg corp] pe zi. Deoarece fosfatii sunt nutrienti si de asemenea, esentiali pentru dieta noastra, in abordarea noastra am definit un ADI care ia in considerare aportul de fosfor probabil din diferite surse, inclusiv surse naturale si aditivi alimentari.”

ADI corespunde unui aport de 2,8 grame de fosfor pe zi pentru un adult mediu de 70 kg.

Dr. Maged Younes, presedintele grupului de experti EFSA privind Aditivii si Aromele Alimentare (FAF = Food Additives and Flavourings), a declarat:

“Foarte important, ADI nu se aplica in cazul persoanelor care sufera de diminuarea moderata pana la severa a functiei renale, care este considerat un grup de populatie vulnerabila. Aceasta concluzie se bazeaza pe efectul recunoscut al aportului ridicat de fosfati asupra rinichiului.”

Evaluarea expunerii in dieta
Expunerea prin consumul obisnuit de hrana a fost calculata avand in vedere cantitatea totala de fosfor din toate sursele alimentare si nu se limiteaza la nivelurile din aditivii alimentari raportate de producatori. Expertii au estimat ca aditivii alimentari contribuie, in mod indicativ, intre 6 si 30% din media totala a aportului de fosfor.

Dr. Younes a adaugat:

“Am estimat ca expunerea la fosfati poate depasi ADI pentru sugari, copii mici si copii care consuma alimente cu un continut mediu de fosfati. Acest lucru este valabil si pentru adolescentii a caror dieta este bogata in fosfati.”

Datele pe care le-am avut nu au dat nastere la preocupari legate de siguranta aliementara la copiii cu varsta sub 16 saptamani consumatoari de formule si alimente in scopuri medicale care contin fosfati.

Nivelurile maxime admise ale acestor aditivi in alimente variaza de la 500 pana la 20.000 de miligrame pe kilogram (mg / kg) de alimente, in functie de tipul de produs alimentar.

Fosfatii din suplimentele alimentare
In prezent, fosfatii ca aditivi in suplimentele alimentare pot fi utilizati la quantum satis (cat de mult este necesar din punct de vedere tehnologic).

Expertii EFSA au constatat ca pentru cei cu varsta mai mare de 3 ani care iau astfel de suplimente in mod regulat, expunerea estimata poate depasi DZA la niveluri asociate cu riscurile pentru functia renala.

Dr. Younes a spus:

“Pe baza evaluarii expunerii, grupul recomanda introducerea unor niveluri maxime pentru fosfati utilizati ca aditivi in suplimentele alimentare in loc de quantum satis.”

EFSA a efectuat o consultare publica pentru a se obtine opinia partilor interesate in chestiuni legate de nefrologie, metabolismul mineralelor, medicamentele cardiovasculare si nutritionale relevante pentru reevaluarea aditivilor alimentari din categoria fosfatilor. Oamenii de stiinta ai EFSA au avut in vedere acest feedback la formularea acestei opinii stiintifice.