Germania intentioneaza sa introduca NutriScore: “Aceasta este o etapa importanta in politica nutritionala”

0
430

Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Germania, Julia Klöckner, sustine controversatul sistem NutriScore, intrucat Germania intentioneaza sa creeze o schema nationala voluntara de etichetare a produselor alimentare, in anul urmator.

In Germania, dupa o lunga dezbatere privind etichetarea mai clara a continutului de zahar, grasimi si sare din alimente -care uneori a luat chiar accente „toxice” – Klöckner a anuntat ca modelul NutriScore ar trebui utilizat pentru a afisa valoarea nutritiva a alimentelor.

“Consumatorii se asteapta mai presus de orice la un rating cat mai putin complicat care sa ofere o orientare rapida”, a spus ea. Ministrul industriei alimentare din Germania a numit demersul ca fiind “o etapa importanta in politica nutritionala”. “As dori sa introduc NutriScore, ca eticheta nutritionala extinsa pentru Germania, luand astfel o decizie intr-o dezbatere care s-a derulat pe parcursul a peste un deceniu, intr-o atmosfera foarte emotionala – uneori polarizanta”, a spus ea.

Voluntar, nu obligatoriu
Sistemul Nutriscore a fost dezvoltat in Franta, unde este obligatoriu si este introdus intr-o serie de alte tari precum Belgia si Spania, in conditiile in care Europa isi doreste sa combata criza de obezitate.

In Germania, unele companii alimentare s-au angajat deja in mod voluntar in etichetarea NutriScore, inclusiv Danone, pentru produsul sau „fructele piticilor”. Bofrost si Iglo folosesc si ele Nutriscore in magazinele si site-urile lor online.

“Dorinta consumatorilor de mai multa securitate si transparenta in achizitionarea de alimente este mare”, a spus Klöckner. “Pentru multi, pana in prezent, a fost dificil sa faca alegerile corecte in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa si sa se simta in siguranta atunci cand iau o decizie rapida de cumparare. Mai ales intr-un moment in care se folosesc tot mai multe produse procesate, unele dintre ele continand prea mult zahar, sare sau grasimi. Acest lucru are consecinte asupra sanatatii, dar si economice pe care nu vreau sa le accept.”

PRO-NUTRISCORENutriScore poate face dintr-o „alegere sanatoasa, alegerea usoara”
NutriScore clasifica alimentele si bauturile in functie de profilul lor nutritional, folosind un sistem de coduri de culori, cu o scara cuprinsa intre A (alegeri mai sanatoase) si E (alegeri mai putin sanatoase). Criticii se plang de faptul ca sistemul discrimineaza alimentele “sanatoase” cu un continut ridicat de grasimi saturate, cum ar fi pestele si uleiul de masline.

Potrivit Klöckner, modelul in sine nu va rezolva problema excesului de greutate, dar poate face “o alegere usoara dintr-o alegere sanatoasa”. “NutriScore indeplineste multe dintre cerintele consumatorilor cu privire la eticheta nutritionala”, a declarat ministrul german al alimentatiei. “Este la prima vedere detectabil, usor de inteles si foloseste codurile, deja invatate, ale culorilor unui semafor. NutriScore nu permite concluzii cu privire la compozitia valorilor nutritive. Mai presus de toate, consumatorii se asteapta la un rating sumar care sa ofere o orientare rapida. Informatii suplimentare pot fi gasite in tabelul nutritional si in lista ingredientelor.”

Consumatorii germani favorizeaza sistemul, potrivit BMEL
Anuntul a venit in urma unui sondaj asupra consumatorilor germani, realizat de Ministerul Federal al Alimentatiei si Agriculturii (BMEL), care a aratat ca majoritatea celor 1.600 de respondenti au favorizat sistemul NutriScore.

“Rezultatul cercetarii consumatorilor este decisiv”, a declarat ministerul. “Etichetarea extinsa a continutului nutritiional ar trebui sa ofere consumatorului o valoare adaugata reala si sa faca din alegerea sanatoasa alegerea usoara. Pentru aceasta, este important ca modelul sa fie bine perceput si inteles de catre consumatori.”

Klöckner a adaugat: “Pentru mine, rezultatul sondajului consumatorilor este decisiv si il iau in serios.”

Planurile lui Klöckner vor fi acum transmise Cabinetului spre aprobare. Aceasta spera ca noul sistem de etichetare nutritionala va intra in vigoare pe parcursul anului urmator. Declaratiile au fost salutate de ministrul federal al Sanatatii, Jens Spahn.

“Consumatorii ar trebui sa poata sti ce mananca”, a spus el. “Astept ca un numar cat mai mare de companii sa se adopte si sa implementeze NutriScore.”

Organizatiile consumatorilor doresc ca NutriScore sa devina obligatoriu
Organizatiile pentru protectia consumatorilor au salutat aceasta miscare, dar acestea solicita extinderea obligatorie a NutriScore in toata Europa. Klaus Müller, director executiv al Federatiei Organizatiilor de Consumatori din Germania (Verbraucherzentrale Bundesverband e.V. – vzbv), a declarat pentru FoodNavigator:

“In sfarsit, decizia s-a luat in favoarea NutriScore. Julia Klöckner, ministrul federal al alimentatiei si agriculturii, isi doreste sa introduca modelul NutriScore in Germania. Aceasta este o veste buna pentru consumatorii din Germania. Sondajul privind consumatorii lansat de Minister inseamna o confirmare suplimentara a faptului ca etichetarea nutritionala NutriScore de pe fata ambalajului ofera cea mai buna orientare catre consumatorii care doresc sa cumpere in mod constient produse sanatoase. Deoarece NutriScore va fi implementat in Germania in mod voluntar, producatorii sunt liberi sa aleaga daca doresc sa utilizeze eticheta sau nu. Federatia Organizatiilor Germane de Consum (vzbv) face apel la industria alimentara germana pentru a aplica NutriScore cat mai repede posibil. Numai daca un numar mare de produse sunt etichetate, consumatorii sunt capabili sa compare – si sa faca o alegere mai sanatoasa. Julia Klöckner ar trebui acum sa depuna eforturi semnificative pentru ca NutriScore sa devina obligatoriu.”

“Julia Klöckner ar trebui acum sa depuna eforturi semnificative pentru ca NutriScore sa devina obligatoriu in toata Uniunea Europeana cat mai repede posibil. Scopul este de a preveni confuzia consumatorilor prin adoptarea diferitelor sisteme de etichetare in UE. Federatia Organizatiilor Germane pentru Consumatori (VZBV) sustine, prin urmare, initiativa cetatenilor europeni pentru ca NutriScore sa devina obligatoriu in UE.”