Polonia doreste sa introduca etichetarea obligatorie a originii cartofilor

0
20

Polonia si-a anuntat planul de a introduce etichetarea obligatorie a tarii de origine pentru cartofii proaspeti. Normele se vor aplica pentru cartofii proaspeti, vanduti in vrac sau ambalati, dar care nu sunt prelucrati.

Ministerul Poloniei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, saptamana trecuta, a notificat Comisiei Europene intentia sa de a introduce astfel de regulile. Proiectul de lege prevede:

“Interesul consumatorilor casnici de a primi informatii despre tara de origine a alimentelor este enorm si prevederile propuse ale legii urmaresc sa satisfaca acest interes.”

“Indicatia obligatorie a tarii de origine a cartofilor la punctul de vanzare corespunde asteptarilor acelor consumatori care isi bazeaza optiunea pe caracteristicile specifice ale cartofilor din punctul de vedere al calitatii, in functie de originea acestora din diferite tari cu conditii climatice si sol, tehnici agricole, tehnologii de stocare a culturilor, etc diferite.“

Potrivit textului proiectului de lege, consumatorii sunt “in confuzie” cu privire la dispozitiile actuale ale UE privind etichetarea care necesita mentionarea obligatorie a tarii de origine pentru anumite categorii de fructe si legume proaspete, dar nu si pentru cartofi.

Legea citeaza, de asemenea, rezultatele unui studiu realizat de Institutul National de Cercetare a Cultivarii si Aclimatizarii Plantelor. Studiul a constatat ca Polonia are conditii de productie specifice, ceea ce inseamna ca o serie de “caracteristici calitative ale tuberculilor de cartofi au fost dovedite stiintific”, scrie textul, care arata ca, in acest caz, ”cartofii polonezi se prezinta a fi deosebiti de cartofii de consum produsi in alte tari ale UE”.

Pentru a face informatiile despre origine cat mai clare, proiectul de lege propune ca producatorii si comerciantii cu amanuntul sa reflecte tara de origine atat prin text, cat si prin imagine sub forma steagului tarii.

Deoarece consultarile sunt inca in curs de desfasurare, un purtator de cuvant al Comisiei a declarat ca nu si-a putut exprima opinia cu privire la proiectul de lege.

Obligatia nu acopera cartofii ambalati proveniti din state membre ale UE sau din Turcia sau comercializati intr-un stat membru al Acordului european de liber schimb (AELS), care este parte la Acordul european privind spatiul economic.

In luna iunie a acestui an, adjunctul ministrului agriculturii, Jacek Bogucki, a declarat ca ministerul a elaborat regulamente privind etichetarea originii legumelor si o definitie legala a cartofilor tineri.