Linde lanseaza echipamente de ambalare in atmosfera gazoasa

0
1792

Linde Canada lanseaza MAPAX, o linie de ambalare in atmosfera modificata (MAP-modified atmosphere packaging) pentru ambalarea produselor alimentare preparate si a amestecurilor personalizate pentru procesatorii de alimente.

Linde Canada, companie care face parte din grupul Linde America de Nord, membru al Linde Group, a lansat recent o gama de echipamente ce pot fi utilizate pentru ambalarea produselor lactate, a alimentelor uscate, a produselor de panificatie, a pestelui si a fructelor si legumelor.

Dioxid de carbon, azot si oxigen

Noua gama de echipamente MAPAX inhiba alterarea produselor alimentare intr-un mod natural prin combinarea corecta a unor gaze pure sau printr-un amestec de gaze compus din azot, dioxid de carbon si oxigen care mentine produsele proaspete, prelungeste termenul de valabilitate si reduce procesul de alterare. Cresterea microbiana poate fi, de asemenea, inhibata cu protoxid de azot, argon si hidrogen, utilizat individual sau in amestec in proportii precis determinate. Aceasta este influentata de un numar de factori, inclusiv de tipul produsului alimentar si de proprietatile sale, de activitatea microbiana, de cerintele de igiena, de intarzierea pre-ambalarii, temperatura, permeabilitatea si alte proprietati ale materialului de ambalare, de volumul de gaz liber din interiorul pachetului si de nivelul de oxigen rezidual.

Drew Sansom, manager de vanzari in domeniul ambalarii in gaz a bauturilor si produselor alimentare la Linde Canada, a declarat ca protejarea alimentelor cu amestecuri de gaze MAPAX conduce la imbunatatirea distributiei, deoarece produsele alimentare pot fi livrate pe distante lungi sau cu o frecventa mai redusa, ceea ce ofera mai multa flexibilitate departamentului de logistica al producatorilor sau comerciantilor de produse alimentare. “Am lansat linia de produse Linde MAPAX pentru a oferi procesatorilor de produse alimentare echipamente si servicii de nivel superior care sa satisfaca cererea din ce in ce mai mare de preparate alimentare proaspete a consumatorilor”, a spus Sansom. “Noi lucram cu institute de cercetare din domeniul alimentar, din multe tari si avem numerosi clienti din domeniul producerii si procesarii alimentelor, la nivel mondial. De asemenea, colaboram cu furnizori de materiale si echipamente pentru ambalare pentru a crea cele mai bune solutii in cazul fiecarei aplicatii individuale.”

Termen de valabilitate extins cu 200%

Linde2

Tehnologia MAPAX este disponibila pentru produse ce pot fi ambalate in tavite si pungi de diferite dimensiuni, iar compania sustine ca aceasta extinde durata de viata a alimentelor cu 200% sau chiar mai mult, comparativ cu alimentele ambalate in atmosfera normala. Sansom declara ca noua tehnologie mareste termenul de valabilitate al carnii de doua pana la trei ori, iar al produselor de panificatie si patiserie de trei pana la patru ori.

De exemplu, in cazul produselor cu continut scazut de grasime si cu un continut ridicat de umiditate, MAP urmareste inhibarea cresterii microorganismelor. Dar, pentru produsele cu un continut ridicat de grasimi si continut scazut de apa, protectia impotriva oxidarii constituie obiectivul principal. “Dioxidul de carbon, de exemplu, are cea mai mare eficienta in inhibarea microorganismelor (cum ar fi mucegaiul si alte bacterii aerobe comune), reducand valoarea pH-ului. De asemenea, dioxidul de carbon penetreaza membranele biologice, provocand modificari ale permeabilitatii si functiilor acestora.

Ca gaz inert, azotul este folosit in principal pentru a inlocui oxigenul in ambalaje, prevenind oxidarea. Datorita solubilitatii sale scazute in apa, azotul, de asemenea, ajuta la prevenirea restrangerii ambalajului prin mentinerea volumului produsului.

Desi nivelul de oxigen trebuie sa fie cat mai mic posibil in cele mai multe ambalaje alimentare, carnea este o exceptie. In cazul acesteia oxigenul ajuta la pastrarea mioglobinei in forma initiala, conferind carnii culoarea rosie. De asemenea, oxigenul este valoros pentru fructe si legume, deoarece le permite sa respire.