Fara oua de la gaini crescute in baterii

0
895

Mondelez si-a fixat ca obiectiv ca, pana in 2020 in America de Nord si pana in 2025 in Europa, sa renunte de a mai folosi ca ingrediente ouale provenind de la gaini crescute in baterii.

Proprietarul marcilor Milka, Cadbury, Lu si Chips Ahoy! isi doreste, de asemenea, ca in cele din urma toate ouale utilizate in prepararea produselor sale sa fie obtinute de la gaini care nu sunt crescute in baterii. Reprezentantii Mondelēz au declarat ca ”trecerea catre utilizarea de oua provenind de la pasari care nu sunt crescute in baterii se face dupa un program care tine cont de posibilitatile de productie ale furnizorilor”, adaugand ca ”vor continua sa discute cu furnizorii pentru a stabili termene limita pentru trecerea la utilizarea de oua provenind de la gaini care nu au fost crescute in baterii si din alte regiuni.

Stimularea productiei de oua de la gaini necrescute in baterii

boabe_cacao

“Lucram cu furnizorii pentru a stimula productia de oua provenite de la pasri care nu sunt cresute in baterii”, a declarat purtatorul de cuvant al producatorului, care foloseste in prezent in proportie de 100% astfel de oua la productia tuturor marcilor sale de ciocolata din Europa, precum si la productia de biscuiti vanduti in Belgia si Olanda. “Acestea reprezinta aproximativ 5% din consumul nostru de oua in UE,” a declarat purtatorul de cuvant, adaugand ca in 2016 Mondelēz va creste ponderea achizitiilor sale de oua de la gaini care au fost crescute la sol, la aproximativ 15% din consumul propriu total de oua. “Noi suntem de fapt un cumparator de oua de talie relativ mica, daca ne raportam la piata globala,” a adaugat acesta. “Ouale sunt folosite mai ales in productia de biscuiti – de exemplu, Nilla Wafers”.

Impactul asupra industriei de crestere a pasarilor

Mondelēz se alatura astfel unei liste de intreprinderi, inclusiv Nestlé si General Mills care au eliminat ouale provenite de la pasari crescute in baterii din lantul lor de aprovizionare. “In ansamblu, industria sandvisurilor si gustarilor se apropie de realizarea unui acord unanim ca bunastarea animalelor este o problema importanta ce trebuie rezolvata, iar trecerea de la pasarile crescute in baterii la pasari crescute la sol constituie o preocupare de top,” a adaugat Josh Balk, senior director de politica alimentara la Humane Society. “Industria alimentara, care in prezent utilizeaza in proportie de 90% oua provenind de la gaini crescute in baterii, va dori sa treaca in totalitate la folosirea de oua provenind de la gaini crescute la sol,” explica Balk. “Va lua timp, dar producatorii vor elimina treptat sistemele de baterii, in favoarea cresterii gainilor la sol”, adauga acesta.

Trecerea in intregime la sistemul cresterii gainilor la sol ar aduce mai multe locuri de munca pentru agricultori, ar conduce la aparitia unui numar mai mare de ferme familiale, si ar face ca procesatorii sa se aprovizioneze cu produse mai sigure, a sustinut Balk, adaugand ca ”trei din primii patru producatori de oua din SUA – Rose Acre Farms, Rembrandt Foods, si Michael Foods – au anuntat ca vor face trecerea catre sistemul cresterii gainilor la sol, renuntand la cresterea acestora in baterii.