Final pentru restituirile la exporturile franceze de carne de pui

0
1366

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a mentinut ca legale deciziile din 2013 ale Comisiei Europene de eliminarea restituirilor la export pentru trei tipuri de produse din carne de pasare congelata.

Companiile franceze de producere a carnii de pui Tilly-SABCO si Doux au apelat la CJUE pentru a solicita anularea regulamentului din 2013 al CE care a stabilit ca restituirile la export sa fie zero, dar instanta europeana nu a admis doleantele acestora.

In conformitate cu legislatia agricola a UE, diferentele dintre preturile de pe piata mondiala si preturile din cadrul UE ar putea fi acoperite prin restituiri la exporturi pentru a proteja stabilitatea pietei.
Tilly-SABCO si Doux au beneficiat de astfel de restituiri care se crede ca le-au ajutat sa exporte carne de pasare congelata in Orientul Mijlociu.

Dar intre 2010 si 2013, CE a redus treptat valoarea acestor restituiri la export, disponibile pentru trei tipuri carne de pui congelata, de la 0,4 EUR per kilogram in 2011, la zero EUR in iulie 2013.

Cai de atac disponibile

Articolul 263 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) permite celor doua companii franceze sa conteste modul de punere in aplicare a regulamentului cu privire la valoarea zero a restituirilor la export de zero, introdusa prin Tratatul de la Lisabona. Tilly -Sabco si Doux nu au confirmat insa daca vor contesta hotararea.

Dupa ce noua politica agricola comuna a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2014, restituirile la export pentru agricultori au fost posibile numai in ceea ce regulamentul descrie ca fiind “cazuri de criza”. In analiza acestui caz, CJUE a constatat ca pretul la carnea de pasare a fost ridicat, la momentul de timp respectiv, marjele de profit ale producatorilor din UE au fost mai mari decat mediile istorice, iar exporturile de carne de pasare congelata au continuat sa creasca, in ciuda celor trei reduceri consecutive ale valorii restituirilor la export. Prin urmare, CJUE nu a considerat ca Tilly-SABCO si Doux s-ar fi aflat intr-o situatie de criza. “Prin urmare, Comisia nu a savarsit o eroare vadita de apreciere, considerand ca situatia de pe piata UE a fost stabila si ca nu era necesar sa se stabileasca restituiri la export, pentru a asigura stabilitatea pietei, ” a decis CJUE.

“Scopul restituirilor la export nu este de subventionare a producatorilor in dificultate, ci de a stabiliza piata globala a UE, permitand producatorilor din statele membre UE sa-si vanda surplusul catre tari terte.”, se arata in motivarea hotararii CJUE.