McDonald’s Romania si-a schimbat actionarul weekend-ul trecut

0
475
virsli1, Muller Dairy, FruFru, Highlander

McDonald’s Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de restaurante, a vandut operatiunile catre  grupul maltez Premier Capital, Romania fiind o piata prea mica pentru o prezenta direct, scrie ZF.

Gigantul American,  detine in tara noastra 67 de restaurante cu afaceri de aproape 100 milioane de euro si 10% din toata piata locala de restaurante.

Pentru Premier Capital din Malta, Romania devine a sasea piata unde compania detine franciza McDonald’s si va fi totodata si cea mai mare,in contextul in care local sunt deschise 67 de unitati sub brandul fast-food. Prin comparatie, in toate celelalte cinci piete sunt circa 60 de restaurante, potrivit site-ului Premier Capital.

McDonald’s a intrat pe piata locala in anul 1995, deschizand un restaurantin Piata Unirii si a fost singurul nume strain de pe piata locala a restaurantelor ce a venit direct, rivalii sai, nume precum KFC, Pizza Hut si Subway operandu-si business-urile din Romania in sistem de franciza.

Acest model de business constand in intrare directa, urmata de transfer de operatiuni catre un francizat, a mai fost aplicat de cei de la McDonald’s pe mai multe piete din Europa de Est, in tari precum Republica Moldova, Azerbaidjan, Bulgaria si Georgia.

O astfel de strategie a fost abordata si in America de Sud, cand un singur francizat a preluat toate cele circa 1.800 de localuri de pe intreg continentul. Aceasta politica se aplica de regula pietelor unde sunt deschise sub 150 de unitati.

In urma incheierii unui astfel de acord in buzunarele americanilor vor intra cateva zeci de milioane de euro, scrie ZF.

Pe langa suma obtinuta pentru transferul de business, Mc Donald’s va incasa de la francizat si procente din cifra de afaceri anuala, care in prezent se apropie de 100 de milioane de euro. O tranzactie prin care un francizat preia toata reteaua din Romania inseamna pentru americani venituri mai mici, dar si cheltuieli mai mici.

In momentul unui astfel de transfer, in cazul in care McDonald’s gaseste partener, daca noul francizat are experienta in domeniu, el va prelua toata afacerea. In caz contrar, directorul general va primi un numar de actiuni pentru a ramane in companie si pentru a se asigura continuitatea businessului, potrivit unor surse din piata.

Premier Capital, noul actionar, are deja experienta in domeniu, detinand franciza McDonald’s pe cinci piete.

Insa, Daniel Boaje, romanul care a condus McDonald’s Romania in ultimii cinci ani, a primit 10% din actiunile McDonald’s Romania, potrivit surselor ZF.