Sapte state membre UE se opun aplicarii sistemului britanic de etichetare

0
1151

Comisia Europeana nu ar trebui sa accepte sistemul “semafor” (tricolor) de etichetare a produselor alimentare, utilizat in Regatul Unit, sustin sapte state membre ale UE.

Sapte state membre UE au avertizat ca majoritatea produselor din carne de pe piata europeana ar obtine o “eticheta rosie” in cadrul acestui sistem, descurajand vanzarile, iar producatorii de produse traditionale ar avea foarte putina marja de manevra pentru a-si reformula produsele in vederea obtinerii altei culori pe eticheta: galben-chihlimbar sau verde. In sistemul de etichetare tricolor intitulat ”semafor”, verdele se refera la un nivel scazut de grasimi, zahar, sare si calorii,  galbenul-chihlimbar la un continut mediu si rosul la un continut mare de grasimi, zahar, sare si calorii.

etichetare_3Guvernele din Cipru, Grecia, Italia, Portugalia, Romania, Slovenia si Spania si-au unit fortele pentru a prezenta un document de pozitie prin care se afirma ca acest sistem de etichetare, “care vizeaza clasificarea produselor alimentare ca fiind mai mult sau mai putin “sanatoase”, in principal, prin atribuirea unei anumite culori”, nu respecta prevederile Regulamentul (CE) 1169/2011, cu privire informatiile referitoare la alimente, ce ar trebui facute cunoscute consumatorilor. Potrivit acestui regulament, pana la 13 decembrie 2016, firmele de produse alimentare trebuie sa ofere prin etichete informatii nutritionale privind produsele lor.

Este in cele din urma atributul Comisiei Europene de a decide daca etichetarea potrivit sistemului britanic (tricolor/semafor), respecta cerintele regulamentului aratat. Si daca CE va decide ca respectivul sistem este conform prevederilor regulamentului, atunci aceste tari vor trebui sa permita utilizarea sa, pe ambalajele produselor alimentare exportate de Marea Britanie catre aceste state, precum si sa  foloseasca respectivul sistem de etichetare pentru propriile lor exporturi de carne catre Marea Britanie.

Greu de schimbat

etichetare_7De fapt, principala problema a acestor tari este aceea ca multe produse realizate prin procedee traditionale, ar putea obtine o “eticheta rosie” in sistemul britanic. Iar printre aceste produse s-ar numara unele cu denumire de origine protejata pe piata UE, cu origine geografica protejata si/sau cu statut garantat de specialitate traditionala, inclusiv unele jamboane extrem de cautate de consumatorii britanici.

Deoarece aceste produse cu denumiri de origine protejata pe piata UE ori cu origine geografica protejata necesita pastrarea stricta a anumitor retete si metode de productie, ar fi dificil, in cazul lor, sa se poata ajunge la o reformulare a lor pentru a obtine o alta culoare pe eticheta, cele doua cerinte intrand astfel in contradictie: fie reformulezi produsul pentru a obtine o calificare mai avantjoasa, dar poti pierde astfel calitatea de produs traditional sau cu origine ori cu origine geografica protejata, deoarece ai modificat reteta; fie pastrezi reteta, dar ramai si cu aceeasi calificare in sistemul britanic de etichetare, de produs mai putin sanatos. Pe de alta parte, produsele care nu si-au protejat denumirile “ar putea fi in mod liber reformulate pentru a obtine o” eticheta verde “, schimband continutul de grasimi, zahar sau sare”, se precizeaza in documentul initiat de cele sapte tari.

etichetare_8Centrul de cooperare pentru industria de prelucrare a carnii din Uniunea Europeana (CLITRAVI) si-a exprimat acordul cu cele aratate in document. Astfel, acesta a aratat intr-o declaratie data GlobalMeatNews.com ca in sistemul etichetarii tricolore, 99% dintre produsele din carne ar putea obtine o eticheta rosie (desi, se spune ca doar 60% dintre produsele alimentare sunt acoperite de sistem, deoarece aceasta este o practica voluntara, in realitate procentul ar putea fi de doar 50%). Institutia europeana a avertizat ca se asteapta la “o reducere cu 20% a vanzarilor datorita etichetei rosii” si a atras atentia ca in conformitate cu datele studiilor de piata 40% dintre femei si 30% dintre barbati au incetat sa mai cumpere anumite produse consacrate, in Marea Britanie, pentru ca a fost introdusa eticheta rosie.

“Presiuni asupra” afacerii

etichetare_9CLITRAVI si alianta celor sapte state au remarcat faptul ca Regatul Unit a introdus etichetarea semafor/tricolora ca “un acord voluntar intre guvern si toate partile interesate”. Cu toate acestea, toti marii comercianti cu amanuntul de carne, inclusiv Tesco, Sainsbury, Asda, Morrisons si Waitrose, au folosit sistemul de etichetare tricolora, punand insa presiune asupra producatorilor de produse alimentare, si in mod special asupra firmelor mici si asupra furnizorilor de produse ce apar sub marca privata a magazinului, pentru a aplica etichetele colorate.

Intr-un comentariu facut la o reuniune a Consiliului de Ministri al UE, organizata la mijlocul lunii trecute (14 martie), oficialii din Marea Britanie au aratat ca nu sunt de acord cu cerintele si concluziile documentului. Ei au spus ca sistemul sau de etichetare, a fost introdus in iunie 2013 de catre Food Standards Agency din Marea Britanie si a fost salutat atat de catre consumatori, cat si de retelele de retail ca fiind un “sistem clar si coerent pentru a face alegeri mai sanatoase, mai usor”, indeplinind cerintele reglementarilor UE.

Un oficial al Comisiei a recunoscut insa, in cadrul reuniunii, ca regulamentul a permis folosirea unor standarde diferite de etichetare, adaugand ca “o revizuire aprofundata” a cerintelor sale este planificata a avea loc pana in 2017.

“Ineficient”

etichetare_0Regulamentul CE spune ca orice etichetare suplimentara pentru produsele alimentare trebuie sa fie obiectiva, nediscriminatorie, anti-competitiva, bazata pe cercetari stiintifice solide si sa nu induca in eroare – cerinte pe care etichetarea tricolora nu le indeplineste, conform celor clamate de cele sapte tari semnatare ale documentului de pozitie. “In acelasi timp, credem ca este un instrument ineficient pentru a promova un” stil de viata sanatos “, instrument care ar trebui sa se concentreze pe un regim alimentar echilibrat, mai degraba decat pe cantitatea consumata dintr-un singur ingredient/produs alimentar,” se argumenteaza in documentul initiat de guvernele celor sapte tari.

Florence Ranson, director de comunicare la FoodDrinkEurope, asociatia industriei alimentare si a bauturilor din UE a subliniat faptul ca introducerea obligativitatii utilizarii sistemului tricolor de etichetare nu ar fi permisa in temeiul regulamentului european aratat, dar nu s-a aratat a fi incantata nici cu cu sistemele nationale optionale de etichetare, care “oricare ar fi acestea – sunt potentiale obstacole in calea realizarii unei piete unice in UE“.