Carnatii de Plescoi si cascavalul de Saveni vor fi recunoscute la nivel European

0
659

Ministerul Agriculturii a planificat un calendar de actiuni pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel European.

Dupa Telemeaua de Ibanesti, urmatoarele pe lista sunt novacul afumat din Tara Barsei, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi.

Potrivit unei informari prezentate in Guvern de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este in curs de analiza, la Comisia Europeana, documentatia pentru inregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ”Novac afumat din Tara Barsei” – IGP.

carnatii_de_Plescoi_3De asemenea, la acest moment au fost depuse la MADR documentatiile pentru alte doua produse romanesti: ”Cascavalul de Saveni” si ”Carnati de Plescoi”, in vederea analizarii si transmiterii catre Comisia Europeana.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca au fost identificate inca o serie de 14 produse care se preteaza la protectia europeana.

”Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicatie geografica si denumire origine protejata si 8 tuici, palinci”, a precizat acesta.

Cat despre kürtőskalács, produsul care se face nu doar in Romania, ci si in Ungaria, in Cehia si Slovacia, Irimescu a spus ca spera sa se ajunga la un compromis.

”Probabil ca vom reusi in final sa facem o protectie pe regiune, pe specialitate traditionala garantata, desi la origine a fost, in 1785, atestat in Transilvania, deci dreptul nostru este clar”, a subliniat ministrul .

”Pentru perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit un calendar de actiuni la nivel national, de informare, consiliere si dezbateri pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de alta parte, pentru a incuraja operatorii economici din Romania sa adere la sistemele de calitate europene, MADR este in plin proces de pregatire pentru a fi introduse si in masura LEADER de dezvoltare locala din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 o serie de masuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare inregistrate conform schemelor de calitate nationale si europene”, se arata intr-un comunicat de presa al Mediafax.

carnatii_de_Plescoi_4Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a prezentat, in sedinta de guvern de miercuri, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, o informare privind produsele romanesti cu potential pentru care sunt in curs de elaborare dosare in vederea depunerii la Comisia Europeana pentru inregistrare si protectie cu denumiri de origine sau indicatii geografice.

Tara noastra are, la acest moment, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, in cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicatie Geografica (IGP) si a branzei Telemea de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), dupa ce, in 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.

carnatii_de_Plescoi_6In sedinta de guvern din 16 martie, premierul Dacian Ciolos i-a solicitat ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri sa aiba in vedere o serie de masuri prin care sa poata fi stimulata pe viitor pregatirea dosarelor de inregistrare si protectie si de promovare a acestor produse.

In acest sens Guvernul a facut deja un prim pas, prin aprobarea unui memorandum privind acordarea de ajutoare de minimis operatorilor economici pentru promovare si participarea la expozitii internationale.