UE isi propune sa aiba o conduita mai stricta fata de Bisfenolul A BPA

Legislatia cu privire la utilizarea bisfenolului A (BPA), in Europa, ar putea fi inasprita pana in 2017

0
289

UE a propus un nou set de masuri cu privire la utilizarea unor substante si materiale in industria alimentara, intr-un proiect de regulament la care au putut fi facute comentarii pana la data de 13 mai. Limitele de difuzare pentru substantele chimice din masele plastice care intra in contact cu alimentele vor fi mai stricte si au fost extinse astfel incat sa includa contactul cu produsele alimentare al materialelor si obiectelor vopsite sau acoperite.

Schimbarea si extinderea limitelor de difuzare

Limita de difuzare a BPA in partea de aliment cu care intra in contact va fi schimbata de la 0,6 mg/kg, limita stabilita prin Reg. (CE) 10/2011, la 0,05 mg/ kg. Se va extinde, de asemenea, limita de difuzare de 0,05 mg/kg la materialele si obiectele vopsite sau acoperite destinate sa vina in contact cu produsele alimentare. Conform notificarii, regulamentul ar putea fi adoptat si publicat in Jurnalul Oficial din UE in septembrie si ar intra in vigoare la sase luni de la data publicarii (martie 2017).

SE POATE SPUNE CA RISCUL INGERARII DE SUBSTANTE NOCIVE PENTRU ORGANISMUL UMAN ESTE SUBESTIMAT

Institutul National Olandez pentru Sanatate Publica si Mediu (RIVM) a declarat recent ca in Olanda a fost necesara adoptarea unor masuri pentru a reduce expunerea la BPA.

0,05 mg/kg este noua limita de difuzare a BPA in partea de aliment cu care intra in contact

Un test recent efectuat de un grup danez de protectie a consumatorilor a constatat ca cinci din opt cutii cu rosii curatate contineau BPA in lacul aplicat pe interiorul respectivelor cutii; cu toate acestea, valoarea gasita s-a aflat sub limita europeana.

Stine Muller manager de proiect la Danish Consumer Council THINK Chemicals
Stine Muller
manager de proiect la
Danish Consumer Council THINK Chemicals

Stine Müller, manager de proiect la Danish Consumer Council THINK Chemicals (Consiliul Consumatorilor din Danemarca, THINK Chemicals), a declarat ca producatorii respecta valoarea limita, dar aceasta nu ia in considerare efectul de cocktail. „Nu se ia in considerare faptul ca, in evaluarea limitei valorilor UE, consumatorii sunt expusi la mai multe substante diferite din mai multe surse diferite, fapt care, de asemenea, poate avea efecte similare depasirii limitei admise de regulamentele UE, afectand sistemul endocrin – acest lucru este cunoscut sub numele de efect de cocktail. Prin urmare, se poate spune ca riscul ingerarii de substante nocive pentru organismul uman este subestimat.”
Müller spera ca, si in cazul in care se respecta legea, companiile vor elimina treptat substanta. Cutiile de conserve de la Freshona, Mutti si De Gecco nu au prezentat urme de BPA. De asemenea, teste recente au aratat ca nu exista urme de BPA nici in alte conserve, cum ar fi, spre exemplu, conservele de macrou.

Afirmatii ACC pe baza studiului FSAI

Intr-un studiu cu privire la expunerea fata de produsele chimice in consumul de alimente, Autoritatea pentru Siguranta Alimentara din Irlanda (Food Safety Authority of Ireland, FSAI) a declarat ca BPA a fost detectat in 30% din totalul probelor analizate. Cercetarea intitulata Studiul dietei totale (Total Diet Study) a evaluat expunerea alimentara a populatiei irlandeze la anumite substante chimice, prin examinarea a 147 de produse alimentare si bauturi care alcatuiesc o dieta tipica. Expunerea la BPA a fost estimata a fi scazuta in ambele grupuri de populatie analizate si a fost cu mult sub doza zilnica tolerabila temporara (temporary Tolerable Daily Intake, t-TDI) de 4 μg/kg masa corporala/ zi. Pentru adulti, consumul mediu de substante chimice prezente in alimente a fost estimat ca a scazut intre 0,03-0,09 μg/kg masa corporala/zi. Pentru consumatorii peste medie, cantitatea gasita a fost de 0,09-0,24 μg/kg masa corporala/zi.

BISFENOLCitand studiul, Consiliul American de Chimie (American Chemistry Council, ACC) a spus ca sprijina masurile de intarire a sigurantei alimentare cu privire la ingerarea BPA. Cu toate acestea, FSAI a declarat ca, in ceea ce priveste concluziile studiului, acestea sunt in conformitate cu estimarile EFSA de anul trecut (2015) si indica faptul ca expunerea genereaza un grad scazut de ingrijorare, dar ca nu a efectuat o evaluare privind siguranta, iar concluzia se incadreaza in contextul studiului expunerii alimentare. Principalele grupe de alimente care contribuie la expunerea la BPA au fost bauturile nealcoolice (48%), legumele (21%) si carnea (14%) pentru adulti si legumele (42%), carnea (20%) si supele si sosurile (19%) pentru copii. EFSA a raportat ca dieta este principala sursa de expunere la BPA in toate grupurile de populatie. Alimentele din conserve si carnea si produsele din carne sunt cele doua categorii de produse care isi aduc cel mai mult contributia la expunerea la BPA in marea majoritate a tarilor europene si a claselor de varsta.

Un nivel mai sigur stabilit de EFSA, care temporar este in asteptarea rezultatului unui studiu pe termen lung la sobolani, prin Programul national de toxicologie (National Toxicology Program, NTP) din SUA, va ajuta la reducerea incertitudinilor cu privire la efectele toxice ale ingerarii BPA.

BISFENOL2Autoritatile din California au adaugat anul trecut BPA-ul la lista de substante chimice care necesita etichete de avertizare, iar acest lucru isi va produce efectele prin intrarea in vigoare din luna mai 2016. Cu toate acestea, autoritatile californiene au declarat recent ca vor permite temporar comerciantilor cu amanuntul sa afiseze doar un avertisment la punctul de vanzare cu privire la expunerea la BPA, in loc sa solicite prezenta avertismentului pe fiecare produs in parte.

Inlocuitorii sunt la fel de nocivi?

Intre timp, un studiu aparut in Jurnalul Societatii de endocrinologie arata ca expunerea la un produs chimic substitut, adesea utilizat pentru a inlocui BPA, poate incuraja formarea de celule adipoase. Produsul substitut, bisfenol S (BPS), poate interfera, de asemenea, cu hormonii corpului, se preciza in respectivul studiu. „Cercetarile noastre indica faptul ca BPS si BPA au efecte comparabile asupra celulelor adipoase si metabolismul lor”, a declarat autorul principal al studiului, Ella Atlas, de la Health Canada. Cercetatorii au creat un model de celule umane pentru a testa efectele expunerii la BPS. Ei au descoperit ca celulele expuse la cele mai mici cantitati de BPS si cele expuse la cele mai mari concentratii au prezentat cea mai mare acumulare de lipide, in timp ce cantitatile moderate au avut un efect mai mic.